facebook

В Україні витрати на комунальні послуги можна знизити у рази за рахунок заходів щодо енергоефективності. Наприклад, у багатоповерховому будинку встановлення індивідуального теплового пункту у підвалі дозволить до 40% менше платити за опалення. А утепливши стіни по периметру, суми в платіжках можна скоротити в кілька разів.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. Найвища витрата – на опалення. В опалювальний сезон українці витрачають приблизно 70% загальних комунальних витрат на тепло. Водночас і способи економії тут найдорожчі. У багатоповерховому будинку не можна утеплювати окремі квартири – лише весь будинок по периметру. Інакше можуть з’явитися цвіль та мікротріщини.

На повну термомодернізацію багатоповерхівки доведеться витратити близько мільйона доларів. За словами експерта у сфері ЖКГ Олега Попенка, якщо робити комплексну термомодернізацію “хрущовки”, то це коштуватиме 10 тисяч доларів з квартири.

Можна встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП) із погодним регулюванням. Він коштуватиме 100 тис. грн. Він відносно недорого коштує та дозволяє швидко компенсувати витрати за рахунок економії. Окупність одного ІТП становить 2-3 роки, а передбачувана економія – до 40% тепла у розрахунку на квартиру, вважає Попенко. Крім того, можна утеплити труби опалення та гарячої води у підвальних приміщеннях. Це зменшить втрату тепла ще до 10%.

Таким чином, витрати тепла можуть скоротитися в 1,5 раза. Якщо ж разом із цим замінити вікна, двері у під’їзді, утеплити підвал та дах, можна платити за тепло у кілька разів менше.

Економія води та електроенергії – головне зберегти комфорт. Державне агентство з питань енергоефективності опублікувало на своєму сайті поради, як платити менше за воду та електроенергії. Усі вони зводяться до одного: витрачати енергоресурси лише тоді, коли вони справді потрібні. Залишати кран відкритим у момент, поки ви чистите зуби, не вимикати світло та використовувати застарілі електроприлади – зайві витрати.

 

Джерело.