facebook

Таміла Ульянова також уточнила, чи проводили психіатричну експертизу її підзахисному

На лаві підсудних, окрім 20-річного нацгвардійця Артемія Рябчука, який розстріляв 5 людей на території “Південмашу” в Дніпрі, має знаходитися також командування військової частини. Вони мають давати свої пояснення, як підозрювані – в бліц-інтервю Новини.LIVE сказала адвокат нацгвардійця Таміла Ульянова.

Як просувається слідство у справі “дніпровського стрілка” та як Артемій Рябчук почувається наразі – читайте в Новини.LIVE далі.

– Звідки у пресі могло з’явитися відео допиту нацгвардійця Артемія Рябчука?
– Ми вчора (9 лютого. – ред) дізналися про те, що Державне бюро розслідувань (ДБР) надало відео з допиту, від якого Артемій Рябчук офіційно відмовився. З цього приводу він написав заяву до слідчого, що відмовляється від раніше наданих ним показів, як таких, що були дані під тиском.

Відео, яке вчора було опубліковано у ЗМІ, для нас, як для захисників Артемія, стало шоком. Те, що зробив слідчий у даній кримінальній справі, а саме розголосив відомості, які йому стали відомі в процесі слідства – є злочином. З приводу цього і від Артемія Рябчука, і від нас як його захисників, подано заяви до ДБР.

Наша задача встановити об’єктивну істину. Щоб на лаві підсудних, окрім солдата, були і ті, хто винен у ситуації. Я хочу бачити там командування тієї частини, яка допустила такі порушення, що призвели до трагедії. Вони мають давати свої пояснення, як підозрювані. Це моя особиста думка.

– ДБР розглядає три версії трагедії: нестатутні взаємини, психічні захворювання та вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб.
– Не можу коментувати жодних версій слідства через те, що ДБР не надало нам матералів слідства, які мало би надати. У мене є постанова слідчого про часткову відмову у задоволенні нашого клопотання за статтею 211, яке ми подавали як захист Рябчука.

Я вважаю, що слідство, замість встановлення об’єктивної істини у цій справі, піариться на ній, висуваючи якісь версії, що не підкріплені матеріалами слідства.

Виступати і озвучувати в прямому ефірі слідчому, посадовій особі, факти, які стали відомі йому в процесі слідства і до того ж, де він не є спеціалістом. Наприклад, про психічний стан особи. У слідчого є кваліфікація психолога чи спеціаліста, завдяки якій він може робити такі висновки? В мене нема даних, що Рябчуку була проведена психіатрична експертиза. Її ще не було. І яке він (слідчий. – ред) має право зі свого боку займатися популізмом? Замість того, щоб встановлювати об’єктивну істину по цій справі, він вже вчинив декілька злочинів, як посадова особа. З цього приводу нами подані заяви.

– Пишуть, що Рябчуку не передають посилки, а також зняли додаткову охорону.

– Не знаю, звідки у журналістів з’явилися дані, що у Артемія був додатковий контроль. Можу вам сказати, що ми знаходимося на зв’язку зі своїм підзахисним, постійно відвідуємо його в слідчому ізоляторі, у нього нормальні умови.

Все, що йому передають в рамках того, що можна передавати згідно із законодавством України – йому передається. І продукти харчування й інші речі. Однак є обмеження за законом з приводу кілограмів. Але в мене нема даних, що йому щось заборонили або не надавали. Він не скаржився на умови утримання і знаходиться у доброму здоров’ї. Фізичний стан у нього теж нормальний. Згідно з його словами, йому ніяких ушкоджень не завдають, в тому числі і тілесних.

 

 

Джерело.