facebook

У військовій частині, де нацгвардієць Артемій Рябчук розстріляв п’ятьох людей, справді були нестатутні відносини

Артемій Рябчук їздив до Росії кілька років тому.
Артемій Рябчук, який влаштував жахливу стрілянину у Дніпрі, зізнався, що в момент вбивства товаришів по службі був у жахливому настрої і тривалий час терпів. Крім того, з’ясувалося, що солдат у 2019 році два тижні провів на території Росії.

Сайт “Сьогодні” докладніше розповість про версії слідства та розслідування.

Перші результати розслідування
У ході службового розслідування підтвердилося, що у військовій частині Дніпра, де нацгвардієць Артемій Рябчук розстріляв п’ятьох людей, справді були нестатутні відносини. Таку інформацію надали військовослужбовці під час анкетування. Про це повідомив перший заступник голови Міністерства внутрішніх справ Євген Єнін.

Завдання службового розслідування, яке проводить МВС – з’ясувати морально-психологічний клімат у колективі, перевірити процеси відбору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби.

“Ми крок за кроком встановлюємо обставини, пов’язані з відхиленням від правил, і маємо вжити заходів для запобігання повторенню подібних надзвичайних ситуацій”, – пояснив Єнін.

Нестатутні відносини

Серед особового складу частини №3021 Національної гвардії провели анкетування. За словами Єніна, вже до початку ґрунтовного аналізу анкет, який ось-ось почнеться, можна говорити, що комісія виявила факти нестатутних відносин.

“Отримані матеріали будуть направлені найближчими днями до ДБР”, – повідомив заступник міністра.

Єнін закликав пам’ятати про те, що виявлені факти нестатутних відносин ще не свідчать про мотиви розстрілу. Мотиви поки що невідомі, і їх з’ясовуватиме ДБР у рамках досудового розслідування.

Доступ до зброї

У військовій частині виявлено порушення порядку та організації несення служби, що призвело до трагедії. Зокрема, порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї. Зафіксовано відсутність контролю за замиканням ставниці для зброї, яка має бути належним чином замкнена.

Відсутність медикаментів

За словами Єніна, є питання щодо якості інструктажу перед заступом на варту. Крім того, у військовій частині нехтували медичним забезпеченням військовослужбовців – низка медикаментів в аптечці була відсутня.

Джерело.