facebook

У підрозділі 3021, де відбувся резонансний розстріл п’ятьох військових під час чергування на заводі “Південмаш” у Дніпрі, практикувався систематичний психологічний тиск на службовців з боку військового командування. Також молодих бійців нацьковували між собою, створюючи постійну атмосферу ненависті.

Про це розповів колишній військовослужбовець, який проходив службу у цій же частині Сергій Грищенко. Перед початком судового засідання щодо обрання запобіжного заходу Артемію Рябчуку він поділився спогадами з журналістами “Суспільного”.

“Командування називало такий підхід особливою методикою виховання. Постійний психологічний тиск створював нестерпні умови для молодих хлопців, тому не дивно, що у цій частині зафіксовано два випадки самогубства”, – зауважив Грищенко.

Він зазначив, що персонально звертався до військового керівництва Нацгвардії для припинення такої практики в лавах солдатів і офіцерів, але його просто ігнорували. Ексвійськовослужбовець наголосив, що командувач Микола Балан, який подав у відставку після трагедії, також знав про цю ситуацію серед строковиків.

“Ті, хто наклав на себе руки, були ще більше пригнічені, ніж Артемій. Я сам був у такому стані, потрапив до лікарні. Не виправдовую злочин, скоєний Рябчуком, цьому немає виправдання, але можу зрозуміти, що передувало йому”, – резюмував Сергій Грищенко, який уже рік судиться через протиправне звільнення зі служби.

 

Джерело.