facebook

Чисельність людей, які публічно співчувають стрілку досягла щонайменше 20 тисяч осіб

У соціальній мережі Facebook, а також в месенджерах Telegram і Viber, створено кілька груп на підтримку 20-річного нацгвардійця Артема Рябчука. Близько 4 ранку 27 січня він влаштував стрілянину на заводі “Південмаш” в Дніпрі, убивши п’ятьох людей і ще п’ятьох поранив.

Судячи з деяких постів з’явилися навіть шахраї, які встигли заробити на історії з Рябчуком. Одна з них могла вкрасти понад 50 тисяч гривень. Гроші Артемію зібрали спочутливі його історії люди.

Що відбувається навколо дніпровського стрілка і чому у людини, яка вбила 5 осіб, утворилися цілі групи допомоги – читайте далі

У Рябчука з’явився “фанклуб”
В цілому кількість підписників у групах в стилі “допоможемо Артему Рябчуку” становить як мінімум 20 тисяч осіб. Найбільш численною серед них була група, яку вела дніпрянка Вікторія Гольдман. На ранок середи, 2 лютого, сторінка налічувала 9 тисяч 200 підписників. Стільки зібралося за 6 днів з моменту трагедії. Проте вже в обід середи на сторінці з’явився напис, що контент недоступний.

Ми встигли заскрінити основні повідомлення і коментарі, які залишили симпатики Рябчука. Ось вони:

 

Ще у вівторок, 1 лютого, Вікторія написала пост про те, що Артем отримав передачу, за що всім дуже вдячний. Йому приємно. І судячи з цього поста, Артем знав про існування сторінки в Facebook, створеної на його підтримку.

“Штани, які я йому купила – в обліпку, попросив інші. І ще книгу певну куплю йому і відвезу йому. Посилки всі не передали, деякі перевіряються. В цілому передали 34 кілограми. Наступного разу розумніше – в місяць можна відправляти 50 кг. В цілому стан хороший. Лист, який передали, зворушив його дуже, до сліз”, – написала вона.

Цей пост набрав 1,2 тис. лайків і 450 коментарів. Ніхто із тих, хто писав, не засудив дії Артема.

Активістка вкрала понад 50 тисяч гривень?
Але через кілька днів модератор іншої групи – “на підтримку Артемія Рябчук” – написав, що “Вікторія витратила на Артемія 5 копійок і вкрала 2 карти, на яких було по 26 тисяч гривень”. Цю суму вона нібито обіцяла перевести матері Артемія Маргариті Григорівній Рябчук.

“Родичі 100 разів просили не вірити цій безграмотній Вікторії, сьогодні мама Артемія призначила довірену особу і Єва виклала номер карти. Всі наявні групи, не мають ніякого відношення до Артемію. Адвокати, гроші і все інше може бути тільки, через людей які знають Артемія особисто.

Карта запрацювала лише 2.02.22, до цього не було ніяких зборів. Ця ваша Вікторія витратила на Артемія 5 копійок і вкрала 2 карти, на яких було по 26 000 і які вона обіцяла перевести Маргариті Григорівні Рябчук. Але як тільки відкрилася карта, вона зникла разом з групою. Всі збори лохотрон”, – написав він.

Група, яку створила Вікторія Гольдман, справді припинила своє існування в середу 2 лютого.

А це ще один шахрай, який обіцяв купити Артему ліки проти застуди, але щойно отримав 1 тисячу гривень на рахунок – заблокував листування:

Чому у хлопця, який вбив 5 людей, стільки підтримки? Відповідь психолога
Напевно, багатьом із підписників легше бути жертвою обставин, ніж брати відповідальність за свої вчинки, – відповідає на це запитання психологиня Олександра Саєнко. Крім того, коли ти не в змозі протистояти загрозі, звернення активної сторони (вбивці) до пасивної (жертва) робить людей, які вчинили насильство, у психічному уявленні менш небезпечними для тебе.

“Зверніть увагу, як Артема називають у коментарях: “хлопчик”, не “вбивця”, не “злочинець”, не “підсудний”, не на ім’я, а “хлопчик”. Кожній матері сина “хлопчик” імпонує як її рідна дитина. Припустимо, багатьом із реальних підписників близька ця історія, коли тебе кривдять і принижують, з різницею лише в тому, що він той, хто зробив той вчинок, про який вони могли лише фантазувати у своїх найзабороненіших фантазіях: позбавити життя кривдників і помститися”, – пояснює Олександра.

За її словами, у такому разі в психічному уявленні людей, що постраждали, є і стрілок, і загиблі, а справжнім агресором є та сила, яка пригнічує і пригнічує.

“Все це про накопичену агресію, невдоволення і безвольність у суспільстві. Це об’єднання людей може свідчити про громадську неможливість стати суб’єктом провини. Логіка така: це інший мене примусив, а отже, мій вчинок – це його відповідальність, а я лише іграшка в його руках”, – зазначила психологиня.

Вона також додала, що вибір жертв Артемія міг бути не випадковим, але із цим більш предметно зможе розібратися психіатрична експертиза.

“Люди у формі та в одному службовому приміщенні, асоціативно могли бути пов’язані з кривдниками за цією ознакою. Він же не розстріляв інших людей після того, як втік”, – зазначила Саєнко.

Що каже адвокат дніпровського стрілка
Адвокат Рябчука Ігор Степанов уточнив Новини.LIVE, що не знає нічого про збір грошей, який організували у фейсбуці. За його словами, його підзахисний всім забезпечений, також йому надали додатковий конвой. У камері знаходиться не один.

“Який у нього настрій? Невеселий, звичайно. Він не відрізняється від того настрою, який ми бачили під час обрання йому запобіжного заходу тримання під вартою. Він повторює, що йому шкода, що він співчуває кожному, кому заподіяв біль”, – сказав він.

При цьому адвокат підкреслив, що у його підзахисного не було думки нашкодити комусь після скоєного на “Південмаші”.

“Рябчук готувався до вбивства кілька тижнів”
Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в ексклюзивному коментарі Новини.LIVE повідомив, що солдат строкової служби 20-річний Артемій Рябчук не звертався на гарячу лінію Нацгвардії через цькування. До вбивства він готувався кілька тижнів, про що сам і розповідає.

Геращенко каже, що дії Рябчука нагадують йому норвезького терориста Андреуса Брейвіка. Це організатор і виконавець теракту в Норвегії в липні 2011 року, в результаті чого загинули 77 осіб і 240 отримали поранення.

“У цьому випадку це не дії в стані афекту, ми ж всі бачили відео. Все було добре сплановано. Я проводжу паралель з Брейвіком, який роками планував свій злочин. Рябчук готувався кілька тижнів. Він же сам про це розповідає. Каже, що йому хтось зробив зауваження… Його ж ніхто не бив і не чіпав, у нього зріст 1,94”, – додав Геращенко.

“І у мене таке питання – а вахтерка із заводу травила його? А дівчинка 22 роки, якій він всадив кулі і яка на все життя інвалід – вона його травила? Так що ніяких питань про дідівщину – це все брехня. Він людина, яка психічно збуджена – ось і все”, – підсумував Геращенко.

Попросив передати книгу про жестову дикцію
Нацгвардієць Рябчук буде знаходиться під вартою в СІЗО – в Дніпровській установі виконання покарань 4 до 27 березня без можливості внесення застави.

У четвер адміністратор групи “на підтримку Артема Рябчук” Павло Марков написав, що той попросив передати йому в СІЗО книгу “Жестова мова. Дактилологія. Підручник для студентів вищих навчальних закладів”.

Ввечері того дня Рябчук відмовився від усіх показань, які давав раніше. За його словами, вони були взяті з примусом та погрозами.

 

 

Джерело.