facebook

За словами Моравецького, у Варшаві готуються до “найгіршого варіанту розвитку подій”.

Польща у разі вторгнення РФ до України готова за необхідності прийняти українських громадян.

Таку думку висловив польський прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького під час брифінгу з українським прем’єром Денисом Шмигалем.

За словами Моравецького, у Варшаві готуються до “найгіршого варіанту розвитку подій”. “Польща готується і на найгірший варіант, але я надіюся, що такого не станеться, ми готові приймати українських поранених та евакуювати частину громадян”, – заявив голова він.

Прем’єр Польщі наголосив: чим більша допомога українській армії, то менші шанси на ескалацію конфлікту. “Хоча, все залежить від однієї людини і від того, що в її голові відбудеться”, – зауважив Моравецький.

Він додав, що суверенна й демократична Україна в інтересах всієї Європи. Саме тому Польща готова надавати сусідній країні допомогу в щодо газової сфери, оборони, стабілізації економіки та гуманітарної сфери.

Своєю чергою прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив сподівання, що вторгнення РФ не станеться, а конфлікт вдасться вирішити шляхом дипломатії.

“Українська армія сильна як ніколи. Хочу запевнити громадян України в безпеці. Ми вдячні Польщі за підтримку. Польща приймала наших громадян у разі потреби і я переконаний, що це буде і надалі. Ми маємо великі сподівання, що ескалація буде вирішена дипломатичним шляхом”, – зазначив Шмигаль.

Очільник українськог Кабміну сподівається, що найближчим часом буде анонсовано поглиблення взаємодії ЗСУ з польськими й литовськими військовими в складі ЛитПолУкрбригу.

Крім того, під час зустрічі сторони обговорили шляхи поглиблення співпраці на енергетичному напрямі, зокрема подальшу протидію реалізації “Північного потоку-2”. Очільники урядів погодились, що проект становить загрозу для всієї Європи.

Як повідомлялося, прем’єр-міністри Великої Британії та Польщі Борис Джонсон та Матеуш Моравецький 1 лютого приїхали із робочим візитом до Києва. Зокрема, зустрінуться з українським президентом Володимиром Зеленським.

 

Джерело.