facebook

Український ринок нерухомості повним затишшям реагує на новини про можливу військову загрозу з боку Росії. Експерти кажуть, що він завмер настільки, що ситуація схожа на ту, яка спостерігалася під час першого локдауну. Більшість людей, які збиралися придбати квартиру, намагаються відкласти покупку, зазначає експерт з нерухомості Юрій Уланов.

Ринок нерухомості в Україні затишшям реагує на загрозу вторгнення Росії

Та й інвестор, хоч і спокійніше ставиться до ситуації, але все одно відкладає момент покупки. Про це йдеться у матеріалі The Page.

“За відчуттями нагадує про час першого локдауну, коли всіх закрили, і це на ринку викликало таку ситуацію, як наразі: люди нічого не купують”, – каже Уланов. Але потім усі кинулися купувати житло. Тому, можливо, так буде і в 2022-му. Проте інший сценарій розвитку подій не такий оптимістичний.

Фахівець пояснив, що учасники ринку розраховують на пожвавлення ситуації у березні. Саме дані за березень внесуть ясність, падіння попиту є економічним чи емоційним фактором, коли знову побіжать інвестувати, як тільки ситуація стабілізується.

“Безумовно, до таких загроз ринок чутливий. Адже покупка житла у нас – це також і спосіб інвестування. Багато людей вкладають накопичене, не довіряючи іншим способам збереження, деякі вкладають останнє”, – пояснює Лев Парцхаладзе, ексзаступник міністра регіонального розвитку та президент Конфедерації будівельників України (КБУ).

За його словами, ті, хто інвестує в нерухомість, у другу чи третю квартиру, з великою ймовірністю відкладуть покупку. “Кому хочеться купувати нерухомість у країні з військовими діями? З іншого боку, ми вже восьмий рік перебуваємо в цьому стані. Тому потрібно зберігати спокій, залишатися оптимістами та вірити в те, що нам вдасться досягти політичної стабільності якнайшвидше”, – каже Парцхаладзе. Фахівець запевняє, що найближчого тижня ситуація проясниться і ринок заспокоїться.

Як повідомляв OBOZREVATEL, до кінця 2022 року ціна квадратного метра у найбільших містах України може збільшитися до 25%, залежно від формату житла. Середня вартість квадратного метра у гривні 2021-го помітно зросла. Наприклад, у Києві вона досягла 34 700 грн у грудні, тоді як ще у січні (минулого року) цифра становила 27 700 грн.

На Київщині середня ціна злетіла з 16 500 грн до 20 900 грн. В інших великих містах також спостерігалася подібна тенденція. Наприклад, у Львові середня ціна “квадрату” зросла з 18 300 грн до 20 900 грн за рік. В Одесі – з 20 900 до 22 200 грн.

Джерело.