facebook

У МОН наголошують, що дистанційне навчання не може замінити очного, але воно дає можливість забезпечити безперервність освітнього процесу в регіонах зі значним поширенням COVID-19. В Україні провели моніторинг та виявили недоліки дистанційки.

Переваги дистанційного навчання
Міністр освіти Сергій Шкарлет наголосив, що в усіх областях України спостерігається високий рівень цифрової грамотності педагогів.

За його словами, під час дистанційного навчання школи здебільшого використовують поєднання синхронного та асинхронного режимів (93%). Водночас, найбільше закладів, які використовують лише асинхронний режим навчання, – у Тернопільській та Волинській областях (93% і 37% відповідно).

Що таке синхронний і асинхронний режими навчання

Синхронний режим навчання – це коли вчитель проводить урок дистанційно для всіх учнів одночасно в режимі реального часу (це може бути чат, аудіо-, відеоконференції, соціальні мережі тощо).

Асинхронний режим – це коли вчитель проводить урок для учнів дистанційно із затримкою у часі, використовуючи електронну пошту, форум, соціальні мережі тощо. Зокрема, сюлди відноситься і звичайне надсилання учням завдань.

Окрім того, під час дистанційного навчання у всіх областях переважна більшість закладів освіти використовують інформаційно-комунікаційні системи, зокрема електронні освітні платформи:

ресурс для змішаного та дистанційного навчання “Всеукраїнська школа онлайн“;
українську електронну освітню систему “Мій Клас“;
хмарні сервіси Google (G Suite, Classroom, Google Meet, Class Time);
онлайн-сервіси та інструменти для проведення відеоконференцій та онлайн-зустрічей за допомогою програмних застосунків Zoom та Skype.
На онлайн-уроках учителі використовують різноманітні форми організації роботи для підвищення пізнавальної активності учнів: презентації, інтерактивні вправи, демонстрації, зокрема відео та анімаційні,
– наголосив Шкарлет.

Недоліки дистанційки
Очільник МОН додав, що серед недоліків, які виявив моніторинг:

якість інтернет-зв’язку;
участь у синхронному режимі навчання не всіх учнів з класу;
оперативність появи актуальної інформації про організацію дистанційного навчання на сайтах закладів освіти.
Усього за час дослідження працівники територіальних органів Служби якості освіти відвідали понад тисячу онлайн-уроків.

Ми будемо продовжувати таку практику. Дякую вчителям за їхню роботу, нестандартні підходи та розширення інтерактивної складової дистанційного навчання,
– написав Шкарлет.