facebook

Уже п’ятий день у Республіці Казахстан не вщухають масштабні протести, які призвели до жертв серед цивільних осіб і силовиків, масових затримань, а уряд запросив введення військ ОДКБ. Спершу в міста стягнули власні військові сили, там діє режим надзвичайного стану, але це не зупинило демонстрантів.

Військова техніка на вулицях, 'зачистка' мітингувальників та розгромлені будинки. У Казахстані не вщухають протести (оновлюється)

Напередодні вони зробили спроби захоплення місцевих адміністрацій і трощили пам’ятники експрезиденту Нурсултану Назарбаєву. Вночі заворушення перетворилися на мародерство: люди грабували банки, атакували дорогі бутики, били вітрини бульдозерами й підпалювали авто (щоб подивитися фото й відео, доскрольте новину до кінця).

У четвер, 6 січня, протести відновилися, а Росія вже поспішила відправити в країну своїх “миротворців”. OBOZREVATEL слідкує за ситуацією в Казахстані онлайн – дані постійно оновлюються.

01:00 – Протестувальники підпалили будівлю мерії та прокуратури в Алмати, звалили пам’ятник Назарбаєву та захопили аеропорт. Деякі політики поспіхом залишили територію країни. За інформацією місцевого МВС, під час протестів вже загинули (було вбито) 8 силовиків і 317 отримали поранення.

Протести в Казахстані переросли в заворушення

02:00 – До протестів приєдналися робітники, заводи зупинили виробництво. Мітингувальники висунули нові вимоги: зниження комунальних тарифів, щорічні безкоштовні путівки для людей, зупинити вакцинацію.

Заворушення в Алмати

03:00 – У містах лютували мародери, які зламували магазини та виносили продукцію. По всій країні запровадили надзвичайний стан, було вимкнено інтернет.

У містах Казахстану лютували мародери

04:00 – Місто Алмати за кілька днів перетворилося на центр протестів. Вночі ним “правили” протестувальники та мародери. Там почалася антитерористична операція, на вулицях лунали постріли.

06:00 – На в’їзді в Алмати зафіксували велику кількість військової техніки. Люди виклали кадри в соцмережах.

06:20 – На площі Республіки в Алмати почалася стрілянина. Як повідомляє “Sputnik Казахстан”, у центрі площі перебувало “близько 200 озброєних призвідників заворушень”. Військові на БТР і бронемашинах оточили протестувальників.

Кадри з протестів у Казахстані

07:00 – Усі фінансові організації Казахстану (банки другого рівня, обмінники, брокери, мікрофінансові організації, KASE та інші) тимчасово припинили діяльність, повідомляє Telegram-канал Tengrinews.kz. У Нацбанку наголосили, що враховували проведення антитерористичної операції в Алмати й тимчасові проблеми з інтернетом.

На в'їзді в Алмати зафіксували велику кількість військової техніки

07:15 – В акіматі столиці країни заявили, що більшість об’єктів і громадський транспорт міста Нур-Султан працюють у штатному режимі. Водночас адміністративні будинки взято під посилену охорону.

07:30 – Глава ОБСЄ та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау закликав до припинення насильства у Казахстані. Така заява з’явилася на офіційному сайті організації. Рау виступив за мирне відновлення правопорядку та забезпечення громадянських свобод.

07:40 – Голова комітету Держдуми РФ із СНД Леонід Калашніков заявив, що сили ОДКБ у Казахстані не наводитимуть лад – їхня роль в охороні військової інфраструктури та інших об’єктів. А “з бандами впораються місцеві силовики”.

08:00 – Президент Касим-Жомарт Токаєв звільнив главу Агентства зі стратегічного планування та реформ Кайрата Келімбетова. Замість нього призначив 35-річного Асета Іргалієва, який раніше очолював Міністерство національної економіки.

09:00 – Жителям Алмати зранку розіслали смс про проведення антитерористичної операції у місті із вимогами залишатися вдома, передає Telegram-канал Baza. Водночас у місті Талдикорган люди спалили будівлю мерії. А в Таразі – офіс партії Nur Otan, також там горіла будівля обласного акімату, на центральну площу вийшли понад тисячу протестувальників, для розгону яких поліція застосувала сльозогінний газ.

У місті Тараз люди підпалили офіс партії Nur Otan та будівлю обласного акімату

09:20 – В Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) оприлюднили текст заяви про направлення миротворчої місії до Казахстану – “на обмежений період для стабілізації та нормалізації ситуації”. Російські Telegram-канали зазначають, що від РФ до їхнього складу увійшли підрозділи й військові частини Повітряно-десантних військ.

09:30 – У МЗС Китаю заявили, що те, що відбувається в Казахстані, є внутрішньою справою країни. У КНР сподіваються на якнайшвидшу стабілізацію ситуації там і відновлення порядку.

09:40 – Правоохоронці повідомили про десятки вбитих людей під час спроби штурму Департаменту поліції Алмати, а також районних управлінь і відділів.

В Алмати заявили про загибель десятків людей під час акцій протесту

09:50 – У Казахстані під час масових протестів, які сколихнули країну п’ять днів тому, постраждала понад 1 тисяча людей. Про це повідомляє “Хабар 24” із посиланням на дані тамтешнього МОЗ. Зазначається, що внаслідок заворушень 400 осіб госпіталізовано, 62 перебувають у реанімації.

10:00 – У столиці Казахстану місцеві жителі почали масово знімати готівку. На сьогодні в Нур-Султані працює лише один банк. Крім того, через відсутність інтернету в магазинах немає безготівкового розрахунку.

10:10 – В охопленому протестами Казахстані застрягли громадяни України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян, розповів у коментарі OBOZREVATEL спікер МЗС Олег Ніколенко. За його словами, дипломати уважно слідкують за розвитком подій у країні, зараз ключовий пріоритет – безпека в ній наших земляків. Відомо, що посольство України в Нур-Султані вже перейшло на цілодобовий режим роботи.

10:15 – Російська Федерація почала перекидання військового контингенту до Казахстану. Зокрема, до країни вирушили так звані колективні миротворчі сили ОДКБ.

10:20 – Протестувальники в Алмати почали збиратися в інших точках міста, зокрема біля лікарень, а не лише на головній площі. Люди збирали докупи щити.

Протестувальники в Алмати почали збиратися в інших точках міста

10:30 – Аеропорти Алмати, Актобе й Актау не відновили роботу через акції протесту, а в столиці Казахстану він працює в штатному режимі. Водночас ситуація в країні і перекидання туди російських військ вплинули на курс рубля, пише “Мілітарист”.

10:50 – На тлі подій у Казахстані курс криптовалюти біткоїн (BTC) оновив 3-місячний антирекорд, впавши нижче за $43 тис. за монету.

11:00 – Уряд Казахстану оголосив, що знову запровадив верхню межу цін на бензин, дизельне пальне й скраплений нафтовий газ на 180 днів.

11:10 – Вірменія відправила до Казахстану своїх військових у складі миротворчих сил ОДКБ. За даними “Sputnik Вірменія”, йдеться про близько 70 військовослужбовців, які мають забезпечувати охорону об’єктів стратегічного значення на тлі масових протестів.

11:20 – Під час заворушень в Алмати було розгромлено офіси п’яти телеканалів, повідомляють місцеві ЗМІ.

11:30 – В Актау центральна площа знову заповнилася протестувальниками, люди озвучили ультиматуми до чинної влади. Як пише Readovka, водночас казахстанських силовиків не видно. А із заходу країни, де й почалися протести, надходять повідомлення, нібито “протестувальники тримають під контролем усі аеропорти й дороги до регіону”.

Кадри із центру міста Актау

11:40 – Казахстан запровадив тимчасову заборону на вивезення великої та дрібної рогатої худоби, картоплі й моркви для стабілізації цін на соціально значущі продовольчі товари. Про це повідомила пресслужба уряду республіки.

12:00 – Міжнародні авіакомпанії почали скасовувати рейси до Алмати. Серед них flydubai, Air Arabia і Jazeera Airways. Російський “Аерофлот”, білоруський перевізник “Белавіа” та низка інших авіакомпаній із країн пострадянського простору також скасували польоти до міста.

12:30 – В Актау на заході Казахстану оголосили про завершення мітингу. Протестувальники заявили, що влада задовольнила їхні вимоги, і треба розходитися, повідомляє Telegram-канал NEXTA Live. Проте люди продовжили залишатися на площі й розходитися не поспішали.

Протестувальники на площі в Актау

13:00 – Казахстан припинив в’їзд іноземних громадян до країни у зв’язку з режимом НП. Водночас у Нур-Султані відновили інтернет, передають РИА Новости.

13:20 – На вулицях Алмати панує хаос після кількох днів безладів, самі місцеві кажуть, що колишня столиця Казахстану більше схож на місто із фільмів жахів. Дивіться фоторепортаж за посиланням.

13:25 – Операція миротворців ОДКБ у Казахстані може тривати місяць, повідомив заступник голови комітету Держдуми РФ з оборони Юрій Швиткін. Щойно літаки військово-транспортної авіації приземляться в країні, тут же буде здійснено марш до пунктів призначення.

13:30 – МЗС Росії назвало ситуацію в Казахстані спробою підірвати безпеку та цілісність держави ззовні “з використанням підготовлених та організованих збройних формувань”.

13:35 – В Уральську немає безладів. Центральну площу оточили колючим дротом, по периметру чергує поліція.

13:40 – РИА Новости повідомляє з посиланням на посольство Казахстану в сусідньому Узбекистані, що казахська влада закрила в’їзд у країну для іноземців.

13:45 – Пасажири, які мали вилетіти з Алмати до Москви, всю ніч просиділи в літаку в аеропорту через захоплення диспетчерської вежі. Вранці 6 січня їх розвезли по готелях та будинках.

13:50 – В Алмати однією з вулиць проїхали шість тентованих військових вантажівок у супроводі поліції.

13:55 – Майже у всьому Казахстані знову увімкнули дротовий інтернет.

14:00 – В Алмати черги не лише за хлібом, а й за паливом. Жителі намагаються заправити машину, щоби виїхати з міста.

14:05 – Біля 7-ї міської лікарні Алмати, що знаходиться в Калкамані, стоять озброєні автоматами люди. Вони нікого не впускають і не випускають, зокрема, карети швидкої допомоги.

14:10 – В Алмати поліцейські вирушили для “зачистки” вулиць. На цей момент у місті затримано близько 2 тисяч людей.

14:20 – Кореспондент РБК передає, що в’їзд до Алмати утруднений. У місті величезні черги на заправки та до банкоматів.

14:30 – У супермаркетах столиці Казахстану люди масово скуповують рештки продуктів. Виглядає так, ніби їжу роздавали безплатно.

14:40 – Біля резиденції президента Казахстану виставлено блокпости, передає Sputnik Казахстан.

14:50 – В Алмати почалася сильна стрілянина, чути вибухи, повідомляє ТАСС.

15:00 – У гучномовці силовики попереджають, що відкриють вогонь по протестувальниках, якщо ті не покинуть площу.

15:10 – Групи по 5-6 людей біжать з боку площі Республіки, у деяких поранення. Стрілянина триває.

Що насправді спровокувало протести в Казахстані і до чого тут Росія – читайте за посиланням.

 

Джерело.