facebook

Кількість українських заробітчан у Польщі за 2021 рік збільшилася на 23,8%. 2022-го ситуація з трудовою міграцією може бути ще критичнішою: сусідня країна спростила вимоги, намагаючись отримати якомога більше працівників. Про те, як і для кого зміниться ситуація, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Українці продовжують їхати на роботу до Польщі.

Які правила змінилися

  • дозволи на роботу видаватимуть до двох років;
  • мінімальна зарплата у Польщі збільшиться з 18940 до 20361 грн;
  • документи на карту побуту можна буде не подавати наново після зміни роботодавця.

Як розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, “карта побуту” – це можливість перебувати на території Польщі від 1 до 3 років без отримання відповідної робочої візи. Раніше при отриманні “карти побуту” людина прив’язується до конкретного роботодавця та посади.

Польща насамперед потребує робітників. Фахівцеві з вищою освітою влаштуватися за фахом у сусідній країні дуже складно. А от охочих працювати на заводах із відносно низькою зарплатою серед місцевих мало, тому на ці роботи залучають українців.

У Києві можна заробити не менше, а від трудової міграції страждає вся країна
У Києві середня зарплата на рівні мінімальної у Польщі. Українці, які їдуть на заробітки, одержують мінімальні зарплати, при цьому змушені працювати в кращому разі з одним вихідним. Окрім того, їхні права часто порушують. Вони фактично потрапляють у рабство на мінімальний оклад.

Через масштабну міграцію (за різними оцінками за кордоном працюють 3-5 млн українців) виникає ціла низка проблем:

  • дефіцит спеціалістів робітничих спеціальностей;
  • міграції інженерів, медиків та медсестер;
  • проблеми із закриттям вакансій серед українських роботодавців.

З аналогічною проблемою вже постала сама Польща. Громадяни їдуть на роботу до Німеччини, Англії, Норвегії. Але різниця в тому, якщо на польському ринку праці дефіцит працівників компенсують українці, то в нашу країну європейці на роботу не їздять.

Заробітчан обманюють
У Польщі кількість шахрайських схем та постраждалих українців досягла рекордної за 13 років позначки. Російськомовні аферисти масово обманюють заробітчан, які вважають, що в країні ЄС вони у безпеці, повідомили OBOZREVATEL у компанії Gremi Personal.

“Лише у третьому кварталі 2021 року в Польщі було зафіксовано 25 фактів крадіжки особистих даних та шахрайства на загальну суму 931 тис. злотих (6,2 млн грн. – Ред.). Це найвищий результат за 13 років”, – йдеться у звіті експертів.

Через велику кількість російськомовних у Польщі багато великих банків наймають консультантами російськомовних співробітників. Цим і користуються шахраї. Вони купують особисті дані заробітчан, потім дзвонять їм і говорять нібито про спробу оформити кредит.

Аферистам легко отримати довіру українських заробітчан: вони звертаються до них на ім’я та по батькові, знають особисті дані. А потім просять зайти до банківського додатку та дізнаються дані банківського рахунку. Наступний крок – вони отримують доступ до грошей на рахунку, спустошують карти.

OBOZREVATEL повідомляв раніше про те, що на 25% більше заробітчан стали називати причиною від’їзду дорогі комунальні послуги в Україні. Серед причин мігранти також називають вищу зарплатню та бажання заробити на подарунки до новорічних свят.

Джерело.