facebook

Кілька ідей, як Facebook, Instagram, TikTok та YouTube можуть стати корисними для школярів у процесі опанування програмного матеріалу


Соцмережі в останні кілька років стали невід’ємною частиною нашого життя. Це факт. Зараз важко знайти дорослу людину чи підлітка, в яких немає жодного акаунта.

Для школярів середніх та старших класів це основний засіб комунікації та дозвілля. Чи можна з їхньою допомогою мотивувати школярів до навчання? Пропонуємо кілька ідей, як використовувати можливості соцмереж для популяризації програмного матеріалу та активного включення школярів у навчальний процес.

Facebook

За допомогою цієї соцмережі для кожного з класів можна створювати окремі групи, в яких розміщувати домашні завдання, посилання на цікаві статті чи відеоматеріали за темою вивчення, а також ініціювати опитування, щоб дізнатись думку учнів щодо певних питань.

Зважаючи, що школярі дуже комфортно почуваються при спілкуванні онлайн, тематична група у межах Facebook може стати відмінним майданчиком для невимушеного обміну думками, популяризації матеріалів, які дозволяють більш поглиблено опанувати навчальну тему, а також невимушеним засобом заохочування до навчання.

Окрім того, у межах Facebook можна створювати відеоконференції аналогічно, як і у Zoom (груповий відеозв’язок, чат, сумісний перегляд відео, демонстрація, передача файлів та інше).

Instagram

Цю платформу можна використовувати для демонстрації творчих робіт учнів. Наприклад, можна запропонувати школярам створити проєкт-реконструкцію на основі вивчення біографії певної відомої особистості, діяльність чи творчість якої вивчається у межах навчальної програми.

Запропонуйте школярам пофантазувати, що певний письменник, політичний діяч, митець чи науковець з минулого є нашим сучасником, отже живе активним життям у соцмережах. Як би виглядав його акаунт, які б світлини та дописи б були б у його профілі, якими б ідеями він міг поділитися? Обов’язкова умова – дописи та світлини мають ґрунтуватися на реальній біографії.

Також в інстаграм можна ділитися малюнками, схемами, картами, світлинами та іншими творчими проєктами на основі програмного матеріалу, розміщуючи їх під певним хештегом із власного профілю.

ТікТок

Ця соцмережа є найбільш популярною серед підлітків. Головний її контент – короткі змістовні відеоролики, які можна легко творчо монтувати: додавати спецефекти, накладати музичні треки, оздоблювати різноманітними яскравими «масками», пришвидшувати, уповільнювати та інше.

ТікТок можна використовувати не тільки для розваги, а й для навчання. Наприклад, ймовірніше учні здивуються, якщо замість читання параграфу, домашнім завданням буде перегляд короткого відео у ТікТок, в якому пояснюються ключові моменти теми (наприклад, зміст правила з української мови, принцип розв’язання прикладів та інше). Такі відео ви можете створювати як самостійно, так і використовуючи напрацювання колег.

Про те, як налаштувати ТікТок на показ корисного контенту, а також приклади цікавих ТікТок-акаунтів, які ведуть українські вчителі, ми писали в окремому матеріалі.

Платформу ТікТок також варто використовувати для створення учнівських проєктів. Наприклад, можна започаткувати тематичний челендж, кожен з учасників якого має продемонструвати свої вміння на основі шкільних знань та навичок – показати прояв математичних чи фізичних закономірностей, продекламувати улюблений вірш певного поета, розповісти про цікаву книгу та інше.

Про ідеї шкільних челенджів для різних навчальних дисциплін ми писали в окремому матеріалі.

YouTube

На цій платформі можна не лише переглядати численні навчальні відеоролики, зокрема за змістом шкільної програми, а й розміщувати власний відеоконтент. Його згодом можна демонструвати у класі або під час онлайн-уроків, а також використовувати для виконання домашнього завдання. Зокрема, освітні відеоматеріали з YouTube стануть у пригоді, якщо ви час від часу практикуєте формат навчання «Перевернутий клас».

Створення власного відео також стане цікавим та ефективним форматом активного навчання. У процесі роботи над відео учні матимуть можливість творчо переосмислити програмний матеріал, а також продемонструвати власну кмітливість та креативність. Окрім того, відеоблогінг дозволяє кожному оцінити власну роботу збоку, проаналізувавши допущені неточності чи помилки.

Запропонуйте школярам відчути себе у ролі лектора та своїми словами пояснити програмний матеріал, щоб він став цікавим для однолітків, а також продемонструвати прояв певних закономірностей, що вивчаються у класі, у повсякденному житті. Також учням неодмінно буде цікаво працювати над завданням, в якому необхідно створити власне відео за сюжетом певної книги чи підручника – буктрейлер.

Нерідко вчителі скаржаться, що учням нецікаво на уроках. Одна з причин – школярі сприймають школу та підходи до навчання застарілими та відірваними від життя. Один із способів розв’язання цієї проблеми – залучення в освітній процес тих інструментів, які є звичними для сучасних школярів, зокрема соціальних мереж.

Сподіваємося, наша добірка неодмінно стане вам у пригоді та допоможе надихнутися ідеями, щоб ваші уроки стали ще цікавішими!

Джерело.