facebook

Половина українців залишаться без пенсії: чому її не виставить на всіх

Чому 60 % українців залишаться без пенсії

Згідно зі звітом, лише 36% українців у віці 15-64 років роблять внески до державної пенсійної системи.

Без повноційної пенсійної реформи через 30 років більшість пенсіонерів, 60%, можуть жити без державної пенсії. Такий прогноз міститься у звіті “Майбутнє пенсійної системи України: адекватність, охоплення та стійкість”, опублікованому на сайті Міжнародної організації праці.

Основними причинами низького рівня пенсійного забезпечення є низький рівень зайнятості, високий рівень безробіття серед молоді та жінок, неформальна зайнятість та низька заробітна плата.

“Зараз тільки 36 відсотків населення працездатного віку від 15 до 64 років в Україні платять внески в державну пенсійну систему. Коли охоплення населення знаходиться на такому низькому рівні, застосування суворого принципу сплати внесків з точки зору придатності означає, що зрештою понад 60 відсотків людей похилого віку не отримуватимуть пенсію, пов’язану зі сплатою внесків”
– йдеться у відомстві.

Що потрібно знати про накопичувальну пенсію?
Кабінет Міністрів України запланував запустити накопичувальну пенсійну систему у 2021 році. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це дозволить залучити інвестиції в розмірі близько 50 мільярдів доларів США протягом наступних 10-15 років.

У липні того ж року уряд затвердив склад Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка відповідає за затвердження накопичувальних пенсійних схем. Також 3 серпня 2021 року прем’єр-міністр оголосив про плани запровадити систему соціального страхування з накопичувальними пенсіями, яка почне діяти з 2023 року. А 17 серпня було анонсовано проєкт запуску цієї схеми. Це важливий крок до забезпечення більш безпечного майбутнього для пенсіонерів, але необхідно докласти зусиль для підвищення рівня участі та зайнятості.

Джерело.