facebook

Повістки, штрафи та нові реєстри: як зміниться мобілізація восени

Виявляється, що повістки можуть отримати і ті, хто оновив дані, і ті, хто цього не зробив

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Так, після того, як Міністерство оборони України звітувало про те, що дані всіх чоловіків від 16 до 60 років будуть актуалізовані через низку державних реєстрів (вони містять повну інформацію про кожного громадянина), не виключено, що це може статися вже незабаром цієї осені.

Ключова мета цього нововведення – державні реєстри зможуть обмінюватися з реєстром “Оберіг” інформацією про військовозобов’язаних.

Крім того, вважається, що завдяки цьому працівники ТЦК зможуть виявити тих осіб, яких немає у реєстрі “Оберіг”.

Те, що дані чоловіків у такий спосіб можуть бути актуалізовані вже восени, а заборона на керування транспортом стане предметом судових розглядів – таку думку висловили адвокати Роман Симутін та Катерина Аніщенко, які спеціалізуються, зокрема, й у питаннях мобілізації.

“Якщо об’єднають ці реєстри, то дані громадян будуть актуалізовані. У нас в країні цифровізовано відомості про 90% громадян. Тобто процес актуалізації може бути недовгим”, – припускає Роман Симутін.

Чи буде більше штрафів
На це питання Роман Симутін відповідає так: “У статті адмінкодексу зазначено, що не можна накладати штраф на особу, якщо його дані містяться в реєстрах. Є дуже цікаве рішення суду, яке було винесено тиждень тому. Суд скасував ухвалу про стягнення штрафу та вказав, що до протоколу мали прикріпити дані про відсутність інформації про цю особу у державних реєстрах. І лише після цього можна було накладати штраф.

Надсилання повісток
За словами Романа Симутіна, можливі кілька хвиль надсилання повісток. У тому числі й тим, хто не уточнив своїх даних, але при цьому перебуває на військовому обліку.

“Йдеться про тих, чиї паперові справи є в ТЦК, але цих людей немає в реєстрі “Оберіг”. Порядки денний у такому разі можуть виписуватися на прізвища в алфавітному порядку”.
Штрафи стануть частим явищем
Адвокат Катерина Аніщенко, яка спеціалізується і в питаннях мобілізації, зазначила, що вже восени запроваджуватиметься накладення штрафів та заборона керувати транспортними засобами.

“Штрафів (за порушення мобілізаційного законодавства – Ред.) може бути більшим, оскільки розширено коло осіб, які будуть під “наглядом” ТЦК. Вважаю, що і повістки будуть відправлятися в автоматичному режимі”, – каже Катерина Аніщенко.

Джерело.