facebook

Чому зменшують пенсії: старенькі можуть отримувати менше

Важливо своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про звільнення з робот

Українські пенсіонери мають право на отримання пенсії, навіть якщо продовжують працювати. Однак для тих, хто поєднує пенсію з працевлаштуванням, існує ризик зменшення пенсійних виплат, якщо не повідомити ПФ про своє працевлаштування або підприємницьку діяльність.
Якщо пенсіонер, який продовжує працювати, не інформує Пенсійний фонд про своє працевлаштування, це може призвести до того, що деякі надбавки або доплати не будуть нараховані.

Це може бути проблематично, оскільки невірно нараховані суми доведеться повертати. Наприклад, якщо пенсіонер отримав надлишкові кошти через те, що не повідомив про свою роботу, ці надлишкові виплати потрібно буде повернути.

ПФУ зазначає, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про працевлаштування чи підприємницьку діяльність може призвести до незаконних виплат. Громадяни мають 10 днів для повернення надлишкових коштів.

Повернення може бути добровільним, коли пенсіонер самостійно повертає надлишок, або примусовим, коли Пенсійний фонд утримує 20% від пенсії для покриття боргу.

Джерело.