facebook

“Впаде велика армія й загине цар”: учені розшифрували давні вавилонські пророцтва

Давня історія багата на загадкові пророцтва та невідомі знаки, які намагаються розгадати нащадки. Одним із таких стали 4000-річні вавилонські таблички, розшифровані нещодавно вченими, які проливають світло на звичаї та вірування того часу.

Розшифрування та значення табличок
Ці таблички, знайдені в Іраку понад сто років тому, містять текст, написаний клинописом — однією з найдавніших систем письма, яку використовували на стародавньому Близькому Сході. За словами експертів, таблички містять не тільки астрономічні спостереження, а й пророцтва, які вказують на катастрофічні події — падіння цивілізацій, загибель царів, та навіть природні катаклізми.

Пророцтва та їх значення
Дослідження, опубліковане в Journal of Cuneiform Studies, зосереджується на чотирьох табличках, що зберігаються в колекції Британського музею. Вони містять найдавніші приклади збірників прикмет про місячні затемнення. Автори дослідження, Ендрю Джордж та Дзюнко Танігучі, вважають, що стародавні вавилоняни вірили у зв’язок між астрономічними явищами та долями людей.

Затемнення затьмарюється від свого центру одночасно [і] прояснюється одночасно: помре цар, знищення Еламу.

Це пророцтво вказує на потенційну загибель царя і руйнування цивілізації, розташованої на території сучасного Ірану.

Ще одна прикмета передбачає:

На землю нападе рій сарани, загине худоба, і впаде велика армія.

Ці слова свідчать про глибоку стурбованість стародавніх жителів щодо природних катаклізмів та їх впливу на людські долі.

Астрономічні спостереження та їх значення
Вавилоняни також приділяли велику увагу астрономічним явищам, зокрема, затемненням Місяця. Вони вірили, що ці події несуть закодовані повідомлення від богів про майбутні лиха або успіхи. Царські астрологи спостерігали за небом і порівнювали свої спостереження з існуючими текстами про небесні явища.

Якщо затемнення починається на півдні, а потім прояснюється: падіння Субарту і Аккад.

Ця прикмета вказує на можливі катастрофічні події в регіонах, які охоплюють частини сучасного Іраку та Сирії.

Витоки та практичне застосування пророцтв
За словами Ендрю Джорджа, деякі з цих прикмет могли мати коріння в реальних спостереженнях, коли після певних астрономічних подій наступала катастрофа. Однак більшість прикмет були побудовані на теоретичних моделях, які пов’язували характер затемнення з можливими подіями на землі.

Якщо пророцтво передбачало загибель царя, проводили спеціальний ритуал — “екстиспіцію”. Він включав огляд нутрощів тварин, щоб визначити, чи загрожує царю реальна небезпека. У випадку загрози, на царство призначали “запасного царя”, якого потім приносили в жертву, щоб забезпечити безпеку справжнього монарха.

Джерело.