facebook

Шатне, що мало не здасться: що буде з курсом долара вже у серпні

Курс гривні за останній місяць досить сильно коливався: як у бік зростання, так і в бік подорожчання. Є очікування, що все стабілізується в серпні, а вже на осінь усе може змінитися з деяких причин, розповів “24 каналу” економіст Данило Монін.

Інфляція пішла різко вгору в червні. І це сигнал НБУ стримувати курс, щоб не збільшувати інфляцію через девальвацію національної валюти. За даними Державної служби статистики, у червні 2024 року інфляція на споживчому ринку України порівняно з травнем становила 2,2%.

Монін додає, що з серпня по грудень цього року очікується 22 мільярди доларів західного фінансування. А це більше, ніж прийшло за перші 7 місяців 2024 року – 16 мільярдів.

“Тому, найімовірніше, НБУ триматиме курс у діапазоні 41-42 гривень”, – прогнозує експерт. Він також додав, що стабілізації гривні може завадити різке підвищення податків, заплановане українським урядом із вересня.

“Різке підвищення податків призведе до неконкурентності нашої продукції та необхідності піднімати ціни, включаючи нові податки в продукцію”, – пояснює він. Таким чином, за його словами, це стимулюватиме збільшення імпорту і девальвацію як компенсацію за збільшення податків.

Банкір Тарас Лісовий також повідомив виданню, що посеред серпня ситуація на валютному ринку залишатиметься відносно стабільною. Водночас він нагадав, що кульмінація на валютному ринку “відкладена” на осінь. Тоді курсові показники незначними і досить очікуваними, або прогнозованими темпами можуть досягти показників, закладених у бюджет на 2024 рік.

Джерело.