facebook

В Україні пришвидшено тануть міжнародні резерви. Так, лише за липень валютний запас Нацбанку скоротився на 662,3 млн доларів, що становить майже два відсотки від суми міжнародних резервів. Гроші пішли на підтримку стабільності гривні, а також на виплати за боргами в іноземній валюті.

Як інформує “Today.ua,” такі дані оприлюднює Нацбанк України.

Відповідно до даних НБУ, валютний запас України на 1 серпня поточного року становив 37,232 млрд доларів США. За липень він скоротився на 662,3 млн доларів або на 1,8%. Найбільша частка витрат припала на продаж валюти на ринку. Банк регулярно виходив з інтервенціями на валютний ринок, щоб задовольнити підвищений попит українців на долар. Таким чином за місяць було розпродано 3 306,8 млн або 3,3 млрд доларів США.

Такою сумою в доларах довелося пожертвувати, щоб підтримати гривню від карколомного падіння. Якби НБУ не виходив з доларовими інтервенціями на ринок, то гривня втратила б у ціні значно більше.

В компенсацію понесених втрат НБУ купив на ринку 1,8 млн доларів США. Але компенсація вийшла така собі: 1,8 млн проти 3 306,8 млрд. З урахуванням цього невеличкого придбання скорочення валютного резерву НБУ у липні становило 3 305,0 млн доларів США або 3,3 млрд.

Певні суми коштів також були витрачені на обслуговування державного боргу в іноземній валюті. Загалом виплати склали 185 млн доларів США. Зокрема, вони розподілились таким чином:

77,0 млн дол. США – обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком; 70,5 млн дол. США – виплати за державними деривативами; 20,1 млн дол. США – обслуговування та погашення валютних ОВДП; 17,4 млн дол. США – сплата іншим міжнародним кредиторам.

Крім валютних витрат, були ще й валютні надходження

Водночас Україна не лише витрачала свій валютний резерв, але й отримала дещо до своєї скарбниці від міжнародних партнерів. Загалом валютні рахунки українського уряду в НБУ у липні поповнилися з таких джерел:

2 197,0 млн дол. США (або майже 2,2 млрд) – від Міжнародного валютного фонду;

285,7 млн дол. США – від розміщення валютних ОВДП.

Крім того, сума заощаджень у валюті зросла завдяки зміні ринкової вартості та курсів валют. Так, лише на новому курсі вартість фінансових інструментів зросла на 342,9 млн доларів.

Отже, якщо підсумувати, то загалом за липень валютний валютний резерв НБУ збіднів на 662 млн доларів. А тих 37 мільярдів, які залишились, вистачить на фінансування майбутнього імпорту упродовж 4,8 місяця.

Отже, це ще раз ілюструє, що Україна зараз повністю залежна від зовнішнього фінансування. І що ми маємо змогу продовжувати війну, доки Захід нам дає гроші.

Джерело.