facebook

Якою буде погода в останній місяць літа: Укргідрометцентр дав прогноз на серпень

Останній місяць літа 2024 року обіцяє бути незвично теплим для України. За прогнозами Укргідрометцентру, середня температура повітря в серпні буде значно вищою за багаторічні норми, що може мати як позитивні, так і негативні наслідки.

Прогноз погоди на серпень 2024 року
Середня місячна температура в серпні 2024 року прогнозується в межах 20-26 градусів, що на 2 градуси, а в південно-східних областях на 2,5 градуси, вище за норму. У Карпатах середня температура складатиме 17-19 градусів.

За прогнозом синоптиків, місячна кількість опадів очікується в межах норми і складатиме 34-77 мм, а в Карпатах 94-116 мм.

Кліматична характеристика серпня
Згідно з багаторічними спостереженнями, середня місячна температура повітря в серпні становить 18-24,8 градусів, а в гірських районах 16-19 градусів. На високогір’ї Карпат середня температура складає близько 13 градусів тепла. Абсолютний мінімум температури повітря, зафіксований у серпні, становить 1-7 градусів тепла, а на узбережжі морів – 8-13 градусів тепла. В Карпатах, північних, східних, Волинській та Запорізькій областях місцями можливі навіть 0-2 градуси морозу.

Абсолютний максимум температури повітря в серпні досягає 35,7-39,8 градусів, а в південних, східних, більшості центральних, Тернопільській та Чернігівській областях місцями до 40-42 градусів. У гірських районах температура може сягати 30-36 градусів, а на високогір’ї Карпат – 27-28 градусів.

Середня місячна кількість опадів у серпні зазвичай складає 30-97 мм, а в Херсонській області та західних районах Криму – місцями 24-28 мм. На Прикарпатті, Закарпатті та в Карпатах кількість опадів може сягати 104-120 мм.

Можливі наслідки теплішої погоди
Тепліший за норму серпень може мати як позитивні, так і негативні наслідки для сільського господарства. З одного боку, підвищені температури можуть сприяти швидшому дозріванню деяких культур. З іншого боку, якщо буде недостатньо опадів, це може призвести до посухи та негативно вплинути на врожайність.

Збільшення температур може призвести до зростання споживання електроенергії через підвищений попит на охолодження приміщень. Це може створити додаткове навантаження на енергетичну систему країни.

Високі температури також можуть негативно вплинути на здоров’я людей, особливо тих, хто страждає на хронічні захворювання. Підвищений ризик теплових ударів, зневоднення та інших проблем зі здоров’ям потребує додаткової уваги з боку медичних служб.

Джерело.