facebook

Ухилянтам доведеться туго

ТЦК можуть одягнути у цивільне та випустити на вулиці як представників цивільної структури
У владних колах існує ідея переформатувати ТЦК із військової у цивільну структуру. При цьому постає питання насамперед про форму представників ТЦК, які можуть маскуватися під звичайних громадян, а також про доцільність таких змін та їх значення для системи, що забезпечує мобілізацію. Про це пише портал Патріоти України.

Можливість реформування ТЦК у цивільну структуру прокоментував голова парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, підтвердивши, що така ідея справді існує. За такого сценарію представники ТЦК працюватимуть на вулицях, все також ловитимуть ухилянтів, але вже можливо в цивільному одязі, через що їх важко буде відрізнити від звичайних українців.

Водночас військовий експерт Олексій Гетьман вважає, що користь для держави такі зміни не принесуть, а лише зашкодять, оскільки саме ТЦК є сполучною ланкою між військовозобов’язаними громадянами та ЗСУ.

“Якщо це буде цивільна, а не військова структура, то мені здається, що це буде гірше. Можливо, ідея полягає в тому, що якщо цивільні працюватимуть із цивільними, то начебто буде менше конфліктів. Але навіщо тоді ТЦК? Давайте цю роботу будуть виконувати цивільні адміністрації? Військові – це перша ланка того, щоб людина потрапила до ЗСУ, військові – це військові. Якщо вони будуть цивільними, то кому вони підкорятимуться?”, – каже експерт.

Колишній представник Генштабу ЗСУ та військовий експерт Владислав Селезньов упевнений, що найголовніше – це робота системи в цілому, а не зміна форми для представників ТЦК.

“Важливо, щоб працювала система. Зараз вона не працює, тому що спочатку вона була певною мірою деформована. За фактом ТЦК – це структурна складова Сухопутних військ, що входять до складу ЗСУ. Якщо ця структура підпорядковуватиметься прем’єр-міністру, який безпосередньо займається питанням мобілізації, це абсолютно доречно”, – заявив Владислав Селезньов.

Джерело.