facebook

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки обговорює можливість зниження верхньої межі призовного віку до 50 років. Нібито люди від 50 до 60 років краще допомагатимуть економічній ситуації. Про це пише “Телеграф”.

Пропозиція знизити вік призову до 20 років вперше прозвучала у квітні від ветерана АТО та керівника фонду “Повернися живим” Тараса Чмута. У розмові з “Телеграфом” він наголосив, що питання про зниження верхньої планки мобілізаційного віку з 60 до 50 років у будь-якому випадку потребує ретельного дослідження.

Своїми думками з цього приводу поділився відомий волонтер та керівник благодійної організації “Фонд “Мир і Ко”, учасник АТО Мирослав Гай. “Війна – це справа молодих”, – каже він, цитуючи відому пісню Віктора Цоя. Вони мають кращу фізичну підготовку, швидкість реакції та здатність навчатися новому.

В Україні з 18 років молодь може купувати алкоголь і тютюн, одружуватися, працевлаштовуватися без дозволу батьків. Держава визнає 18-річних дорослими, здатними ухвалювати відповідальні рішення, нагадує Мирослав Гай.

Однак Мирослав наголошує на складності ситуації – ми зараз ведемо екзистенційну війну. Йдеться про існування нашої держави на політичній карті світу. Отже, пропозиції щодо зниження мобілізаційного віку до 20 років слід розглядати в контексті цих реалій.

На думку військового експерта Романа Світана, навчання у військовій справі можна пропонувати вже зі шкільної лави приблизно з 16-17 років. Однак воно має мати виключно підготовчий та добровільний характер без участі у бойових діях.

В ОП розповіли, чи планують в Україні зменшити мобілізаційний вік до 21 року. “Є реакція у відповідь представників галузевого комітету Верховної Ради, знизити верхню планку до 50 років. Більше нічого не обговорюється, і на сьогоднішній день планів знизити мобілізаційний вік до 21 року немає”, – сказав радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Джерело.