facebook

“Мобілізація набирає обертів, з 1 липня відстрочку залишать цим чоловікам”: ТЦК, повістки та бронювання

В Україні набув чинності закон про посилення мобілізації. Змінилися правила отримання відстрочки від призову для ЗСУ. Названо категорії чоловіків, які матимуть таке право з 1 липня.

Як інформує “Today.ua”, щоб претендувати на відстрочку від мобілізації, потрібно мати відповідні документи.

Перелік військовозобов’язаних чоловіків, які з 18 травня не підлягають призову на військову службу в умовах воєнного стану, вказано у новому законі. Йдеться про:

Осіб з інвалідністю, якщо у них є підтвердження від ВЛК (із зобов’язанням пройти медкомісію повторно через пів року або рік). Осіб, які перебували у полоні – вони можуть лише добровільно продовжувати службу. Багатодітних батьків – трьох та більше у віці до 18 років. Важлива умова – відсутність заборгованості з аліментів. Батьків, опікунів та прийомних батьків дітей до 18 років з інвалідністю. Батьки повнолітніх дітей з інвалідністю I або I групи. Батьків дітей до 18 років, якщо одна особа з подружжя вже проходить військову службу. Одиноких батьків. Вчителів, викладачів та науковців, які працевлаштовані щонайменше на 0,75 ставки. Опікунів людей, яких визнано недієздатними за відповідним судовим рішення. Осіб, які утримують батьків з інвалідністю I або II групи та не мають працездатного чоловіка/дружини. Військовозобов’язаних, в яких близькі родичі загинули під час військової служби, зникли безвісти або посмертно нагороджені званням Героя України. Онука бабусь або дідусів з I або II групою інвалідності, якщо інших близьких родичів немає, вони мобілізовані або також потребують догляду (відстрочка надається лише одній особі).

Нагадаємо, що призовний вік українців знижено з 27 до 25 років. Право на відстрочку також втратили чоловіки, які отримують другу або третю вищу освіту, а також ті, які навчаються заочно. Відстрочку не отримають багатодітні батьки із заборгованістю за аліментами, а також чоловіки, які доглядають за батьками дружини з I або II групою інвалідності.

Адвокатка Катерина Аніщенко наголосила про зміни у наданні відстрочки для родичів загиблих захисників. Скасовано таке право для неповнорідних братів полеглих бійців. Його надають лише рідним братам. Відстрочку також отримали представники державних служб та силових відомств.

Джерело.