facebook

“Водії не чекали на таке покарання, їх чекає штраф до 17 000 грн”: з’явився спосіб впіймати ухилянтів, мобілізація триває

Українських водіїв, які не виконають законних вимог співробітників Військової поліції, штрафуватимуть на 17 000 грн. Це передбачає законопроєкт №6570-д, зареєстрований у Верховній Раді.

Як інформує ” Today.ua”, законопроєкт №6570 передбачає створення в Україні Військової поліції. Вона повинна забезпечувати правопорядок, військову дисципліну у ЗСУ та інших військових формуваннях, а також займатися попередженням та виявленням військових адміністративних правопорушень та накладати адміністративні стягнення.

Військові поліцейські мають право перевіряти документи у водіїв, зупиняти автомобілі та проводити їх поверхневий огляд. Крім того, військові поліцейські зможуть обмежувати чи забороняти рух транспорту та пішоходів. Але тільки для затримання осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, а також за обставин, що загрожують життю та здоров’ю людей.

Військові поліцейські повинні зупиняти армійські транспортні засоби, якщо їхні водії порушують правила дорожнього руху, якщо є ознаки технічної несправності, якщо ТЗ використовується не за призначенням або з протиправною метою.

За невиконання законних вимог працівників Військової поліції пропонується штрафувати на 17 000 грн. Крім того, військові поліцейські затримуватимуть (на добу) осіб у військовій формі, які не мають при собі документів, та передавати їх уповноваженим органам.

Законопроєкт 6570-д зареєстрували у Верховній Раді 31 травня 2024 року. Народні депутати прийняли його за основу 19 червня 2024 року. Наразі цей документ готують до другого читання у сесійній залі українського парламенту.

Тим часом, за словами голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергія Йонушаса, повноваження військових поліцейських поширюватимуться лише на військовослужбовців ЗСУ та на резервістів, які перебувають на зборах. Як це відповідає тому, що військові поліцейські при проведенні оперативних дій зможуть зупиняти автомобілі, перевіряти документи у водіїв, проводити поверховий огляд ТЗ, а також обмежувати та/або забороняти рух транспорту, – нам не дуже зрозуміло. Швидше за все, Йонушас говорить про прямі повноваження співробітників військової поліції.

Раніше стало відомо, що в Україні хочуть запровадити додаткові перевірки громадян під час отримання посвідчень водія, реєстрації (перереєстрації) автомобілів у сервісних центрах МВС. Сервісні центри МВС із Демографічного реєстру отримуватимуть ім’я громадянина, дату народження, місце народження, місце проживання та інші дані.

Джерело.