facebook

“Пенсія під загрозою у цих українців, їм можуть не зарахувати страховий стаж”: хто ризикує не вийти на пенсію належно?

Щоб мати пенсію, і щоб взагалі отримати право вийти на заслужений відпочинок, треба мати певну кількість років страхового стажу. Однак українці мусять знати, що їм можуть не зарахувати частину стажу, навіть якщо вони працювали цілком легально, і з їхньої зарплати сплачувались усі податки.

Як інформує “Today.ua”, у Пенсійному фонді розтлумачили, хто ризикує втратити при підрахунку частину своєї трудової біографії.

Йдеться про громадян, які працювали у Російській Федерації або на тимчасово окупованій території. Але це, звісно, стосується не всього періоду роботи на території РФ. Не зарахують лише період з моменту початку російської військової агресії проти України. Йдеться про період після 19 лютого 2014 року.

Крім того, в українців, яким довелося проживати і працювати на тимчасово окупованій території, також можуть виникнути складнощі з обчисленням стажу. Але тут йдеться не про всіх, хто працював, перебуваючи на ТОТ. Адже люди якось мали заробляти собі на прожиття. Тобто звичайні робітники, двірники, лікарі або водії транспорту не постраждають. А от громадянам, які працювали у силових структурах окупаційної влади або в самих органах влади, стажу за ці роки не зарахують.

“Йдеться за періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади”, – уточнили у ПФУ.

Щоправда, тут може виникнути проблема і в тих, хто працював на звичайній роботі. Адже зараз між пенсійними органами України і новоутворених “республік” немає обміну інформацією. І якщо людина, яка вибралася з ТОТ на “велику землю”, не прихопила з собою трудову книжку або інші документи, які можуть засвідчити її роботу в цей період, то вона також матиме проблеми з обчисленням стажу.

Джерело.