facebook

На курс впливає, зокрема, зменшення надходження валюти від експортерів агропромислового комплексу.

В Україні на курс гривні впливає багато чинників. Проте ситуація наразі перебуває під контролем НБУ.

Про це “24 Каналу” повідомив економіст та член ради НБУ Василь Фурман.

Play Video
За його словами, у травні на курс гривні та послаблення національної валюти вплинула активізація бюджетних видатків. Деякі експерти тим часом прогнозують, що курс буде на рівні 40-41 гривні за долара. Проте Нацбанк таких прогнозів не дає.

Крім того, на курс впливає зменшення надходження валюти від експортерів агропромислового комплексу на тлі вичерпання врожаїв минулого року; лібералізація на валютному ринку; сезонність – в окремі періоди гривня посилюється, в інші – послаблюється.

“Чи може бути в Україні посилення гривні? Мабуть, може, але ми маємо не забувати, що зараз є війна й великий розбаланс валютного ринку, який Нацбанк покриває своїми інтервенціями. Чи буде “гривнепад”? Ні, не буде, тому що ситуація на валютному ринку повністю під контролем Національного банку. Чи буде банківська система в Україні стійкою? Звичайно буде”, – наголосив економіст.

Він також додав, що національній валюті “дуже важливо довіряти”. Зокрема, коли купують військові облігації та у такий спосіб фінансують нашу перемогу, бо ці кошти йдуть на фінансування військово-промислового комплексу. Тоді як зовнішня фінансова допомога витрачається більше на гуманітарні цілі та відбудову.

“Ситуація під повним контролем Національного банку. Інфляція також, вона є невеликою сьогодні – 3,9%”, – підкреслив Василь Фурман.

Джерело.