facebook

Виплати на дітей під час війни: українцям розповіли про важливі зміни

У 2024 році правила та розміри допомоги дещо змінилися

На третьому році повномасштабної війни держава продовжує підтримувати наймолодших українців. Які виплати можуть отримати діти у 2024 році, розповідаємо у нашому матеріалі.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Декретна відпустка – це час, коли мама (іноді і тато) можуть залишитися дома, щоб доглядати за своєю новонародженою дитиною. Жінка може вийти в декрет від 30-го тижня вагітності, але для цього їй потрібно мати листок непрацездатності (так званий “е-лікарняний”).

Допомога у цей період нараховується усім жінкам, навіть тим, які не досягли повноліття. Розмір цієї допомоги визначається наступним чином: якщо жінка має офіційну роботу, то вона отримує 100% свого середньомісячного доходу за останні 12 місяців до виходу в декрет. Якщо ж жінка не працевлаштована, допомога визначається на основі допомоги з безробіття.

Важливо також відзначити, що розмір виплат не може бути меншим за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати. У 2024 році максимальний розмір допомоги для жінок, які працюють, становить 106 500 гривень на місяць, а мінімальний – 7 100 гривень на місяць.

Виплати при народженні дитини

Сума цієї допомоги становить 41 280 гривень. Але ці гроші не видаються одразу.

Спочатку виплачується перша частина допомоги у розмірі 10 320 гривень, а потім решта суми – рівними частинами протягом трьох років щомісяця, тобто 860 гривень на місяць.

Цю допомогу можна оформити протягом перших 12 місяців з дня народження дитини. Це стосується не лише біологічних дітей, але й дітей, які усиновлені.

У 2024 році була введена нова послуга – “єМалятко”. Це спеціальний онлайн сервіс, за допомогою якого батьки можуть зареєструвати народження дитини та отримати різні послуги одразу, включаючи призначення допомоги при народженні дитини та допомогу багатодітним сім’ям.

Пакунок малюка – 2024

У 2024 році він став ще більш корисним, оскільки збільшилися кількість популярних товарів, які мають попит серед батьків. Зараз в пакунку замість пледу-ковдри передбачена більша ковдра для зручності, а кількість одягу найменшого розміру зменшили.

Якщо в пологовому будинку закінчились пакунки, батьки можуть звернутися до найближчого управління соціального захисту, щоб отримати компенсацію грошима. Для цього необхідно подати заяву та деякі документи, такі як паспорт, копію свідоцтва про народження дитини та довідку з пологового будинку.

Розмір грошової компенсації за “Пакунок малюка” складає не менше трьох розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, що у 2024 році становить 7689 гривень.

Виплати дітям, над якими встановлено опіку

Держава надає допомогу опікунам дітей, які позбавлені батьківського піклування. Важливо зазначити, що ці виплати належать самій дитині і призначені для її добробуту.

Розмір цієї допомоги становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2024 році ці суми складають:

на дітей до 6 років – 6 407,5 гривень;

на дітей від 6 до 18 років – 7 990 гривень.

Якщо дитина має інвалідність, розмір виплат стає більшим:

на дітей до 6 років – 8 970,5 гривень;

на дітей від 6 до 18 років – 11 186 гривень.

Виплати дітям із багатодітних сімей

У 2023 році держава надавала допомогу багатодітним сім’ям у розмірі 2 100 гривень. Ця допомога призначалася на третю та кожну наступну дитину у сім’ї. У 2024 році сума цієї допомоги залишилася незмінною.

Ці виплати здійснюються щомісяця до досягнення дитиною віком шість років. Заяву на отримання цієї допомоги в розмірі 2 100 гривень у 2024 році можна подати в будь-який час, навіть якщо дитині вже виповнилося три або чотири роки.

Для оформлення цієї допомоги потрібно звернутися з заявою до органу соціального захисту населення або до Центру надання адміністративних послуг.

Допомога дітям із інвалідністю

У 2024 році діти з інвалідністю віком до 18 років мають право на виплату у розмірі 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Вона становить 1652,7 гривень.

Джерело.