facebook

Заморозки прогнозують синоптики вже незабаром: що чекати від погоди

У середу 8 травня надійде черговий антициклон з півночі, який зумовить прояснення, сонячну погоду без опадів, але температура знизиться, повідомила синоптик Наталія Птуха.

“8−10 травня в нічні години буде всього +1…+8 — і починаються заморозки, — стверджує синоптикиня. — 8-го числа вони будуть у західних, північних та Вінницькій областях на ґрунті, 9-го числа практично по всій Україні, крім півдня та Закарпаття на поверхні ґрунту заморозки інтенсивністю 0…-5. Також 9−10 травня на північному сході країни заморозки можуть бути навіть у повітрі – 0…-3 градуси. Це вважаються досить сильні заморозки”.

За словами експертки, дві ночі з 8-го на 9 травня і з 9-го на 10-те на Чернігівщині, Сумщині та Харківщині будуть найхолоднішими впродовж тижня, і саме ці ночі можуть бути найбільш згубними для місцевих культур, оскільки заморозки прогнозуються не лише на поверхні ґрунту, а й у повітрі.

Водночас у денні години до 10 травня включно буде +10…+17 градусів, на півдні та на Закарпатті до +21.

А вже 10 травня у денні години у західних областях черговий атмосферний фронт може спричинити невеликі короткочасні дощі та інколи грози. Так само 11 травня вночі в Карпатському регіоні, а вдень у західних, північних і більшості центральних областей — також невеликі короткочасні дощі, подекуди з грозами.

Температура повітря наприкінці тижня дещо підвищиться: вночі +4…+10 — заморозків не очікуємо, а вдень +13…+19. Натомість збільшиться ймовірність опадів: 12 травня, неділя, як і наступний понеділок також будуть вологі, вважає експертка.

У столиці та області 7 травня очікуємо короткочасні дощі та грози, а вітер, як і по всій Україні, почне змінюватися з південно-західного на північний швидкістю 7−12 м/с. Вночі найближчої доби +12…+14, а вдень +18…+20 градусів.

“Але 8−9 травня надійде антициклон, і буде без опадів, а вітер північний, 5−10 м/с — менш інтенсивний, але більш холодний”, — розповідає Птуха. Нічна температура по області у ці дні буде +1…+6, на поверхні ґрунту заморозки інтенсивністю 0…-5 градусів. Вдень +12…+17 градусів.

Джерело.