facebook

“Чимало українців навіть не знають, що можуть мати доплату до пенсії у розмірі однієї п’ятої її частини”: з’явились деталі

Багато українців не підозрюють, що мають право на щомісячну доплату до пенсії. Причому розмір цієї доплати доволі істотний. Він становить одну п’яту частину від їхньої пенсійної виплати.

Як інформує “Today.ua”, про це нагадали в Пенсійному фонді України.

Йдеться про пенсіонерів, які проживають у гірських районах країни. Зокрема – про жителів карпатського регіону. Саме вони мають право на щомісячну 20-відсоткову доплату до пенсії.

Утім постійні мешканці цього регіону, звісно ж, знають про таку доплату, і всі її отримують. А ось жителі інших регіонів, які через війну змушені були переселитися на захід країни, не всі обізнані про цю надбавку. Але ж вони отримали на неї право, щойно переселилися в гірську місцевість. Річ у тім, що відповідно до закону переселенці мають таке саме право на додаткову виплату, як і постійні жителі регіону.

Українці можуть поповнити свій страховий стаж для пенсії, оформивши догляд за родичем

Понад мільйон українців платять за газ більше, ніж фактично споживають

Українців закликали готуватися до блекауту і закуповувати генератори

“Розмір державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20 відсотків”, – йдеться в законі “Про статус гірських населених пунктів України”.

Там же сказано, що фінансування цієї доплати здійснюється за рахунок коштів держбюджету України. Отож, навіть теоретично, жодних перешкод з боку місцевої влади не повинно бути.

При цьому не всі населені пункти, які розташовані на Закарпатті чи Прикарпатті, мають статус гірських. Наприклад, у Закарпатті лише 190 населених пунктів отримали такий статус. Відповідно, саме їхні мешканці, а це близько 50 тисяч осіб, мають право на таку доплату.

Як оформити доплату до пенсії в розмірі 20%

Для того щоб отримати таку доплату, потрібно проживати в населеному пункті, який має ускладнений доступ до базових благ цивілізації. Тобто, жителі цього населеного пункту мають труднощі:

з доступністю транспорту; із працевлаштуванням; із доступом до соціально-побутових послуг.

Щоб отримувати таку доплату, потрібно оформити спеціальне посвідчення. Його оформляють або через місцеві органи влади, або в ЦНАПі. Посвідчення буде видано заявнику протягом місяця після його звернення.

Для того, щоби підтвердити своє проживання в гірському регіоні та отримати відповідний статус, знадобляться такі документи:

паспорт громадянина;

довідка про постійне проживання в гірському населеному пункті;

довідка з місця роботи, якщо працюють у гірському населеному пункті;

два фото розміром 3х4 см;

посвідка на проживання в Україні (для іноземних громадян/осіб без громадянства).

При цьому переселенці, які зареєстровані в такому населеному пункті, що має статус гірського, повинні знати, що вони мають такі самі права на пільги, як і корінні жителі регіону.

Джерело.