facebook

Рекордна спека чи помірне тепло: стали відомі перші прогнози погоди на літо 2024 в Україні

Цього року на погоду в Україні влітку впливатиме активність Сонця та завершення фази кліматичного явища “Ель-Ніньйо”. Чи буде аномальна спека в літні місяці 2024 року, розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух, пише УНІАН.

Яка буде погода влітку 2024
За словами метеорологині, літо 2024 в Україні, можливо, не буде рекордно спекотним. З одного боку, у цей період спостерігатиметься нейтральна фаза між “Ель-Ніньйо” та “Ла-Нінья”, а з іншого – на Землю впливатиме доволі активна сонячна радіація.

І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз більш обережно йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найбільш спекотним. Хоча буде досить таки теплим, – каже фахівець

Віра Балабух пояснила, що на процеси такого великого масштабу, які впливають на циркуляцію атмосфери протягом тривалого періоду, впливає великою мірою стан океанів. А саме, в океані спостерігається таке явище, як південне коливання. В екваторіальних широтах Тихого океану відбуваються “Ель-Ніньйо” і “Ла-Нінья” – підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають на циркуляцію повітряних мас.

Аномально високі температури, які зараз фіксуються в Україні та на інших територіях, умовлені додатною фазою “Ель-Ніньйо”. Зазвичай саме в роки, коли спостерігається “Ель-Ніньйо”, у наших помірних широтах температура повітря буває доволі високою.

Зараз ми бачимо, що фаза “Ель-Ніньйо” закінчується і дуже стрімко температура океану починає охолоджуватися. Тобто ми переходимо в нейтральну фазу і, можливо, завдяки цьому температура повітря може дещо знизитися, – зазначила Віра Балабух.

Водночас чималу роль відіграє й інший фактор – природні чинники, які впливають на температуру повітря. Головний з них – сонячна радіація. Метеорологиня розповіла, що цикли сонячної активності змінюються кожні 11 років. Зараз спостерігається 25-й цикл сонячної радіації.

Відповідно, до жовтня буде відзначатися максимальна активність. І от можливо, що цей чинник також вплине на те, що температура повітря влітку може бути вищою за норму, – прогнозує Віра Балабух.

Джерело.