facebook

Уряд готує чимало “сюрпризів” для ухилянтів

 

Правозахисник зазначив, що рішення про конфіскацію автомобілів або усунення громадянина від права керування транспортним засобом має ухвалюватися судом, а не співробітниками ТЦК.

За словами Кічко, процес конфіскації автомобілів у тих, хто ухиляється від призову, не такий простий. При ухиленні військовозобов’язаних або резервістів від своїх обов’язків під час мобілізації територіальні військові комісаріати та поліція звертаються до Національної поліції для адміністративного затримання та складання адміністративних матеріалів.

Якщо поліція не може виконати завдання протягом 15 днів, ТЦК може надіслати призовникові вимогу з’явитися до відомства для розгляду справи.

“Лише після невиконання зазначеної вимоги військові можуть звернутися до суду з проханням обмежити громадянина у правах. Якщо суд ухвалить позитивне рішення, ухильника можуть позбавити права керування транспортними засобами”, – зазначив Кічко.

Однак про конфіскацію автомобілів та іншого майна поки не йдеться. Винятком є ​​стягнення штрафу через Виконавчу службу, передбачене законопроєктом.

Як зазначив юрист, у рамках виконавчого провадження зі стягнення заборгованості з порушника може бути описано його майно та конфісковано.

Водночас адвокат наголосив, що всі ці варіанти поки що лише теоретичні, оскільки законопроєкт про мобілізацію все ще перебуває на стадії доопрацювання і не був ухвалений парламентом. Деякі нардепи стверджують, що такі обмеження, як позбавлення прав водія, в остаточній версії закону можуть бути виключені.

Джерело.