facebook

З 1 квітня 2024 року в Україні розпочався другий етап підвищення зарплати для вчителів, який був оголошений Міністерством освіти та науки. Прогнозується, що середня заробітна плата педагогів підніметься до 16 тисяч гривень, показуючи загальний зріст на 21%. Крім того, планується збільшення середньомісячної оплати праці вчителів вищої категорії з 14,4 тисяч гривень до 17,4 тисяч гривень.

Підвищені виплати вчителі мають отримати вже у травні за квітень місяць. Підвищення передбачене у держбюджеті на 2024 рік – разом із зростанням мінімальної зарплати. Перерахунок учительських окладів також анонсував міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

“Ми хочемо зробити ставку вчителя більш масивною в загальному тілі заробітної плати. При цьому, щоб було кілька надбавок зрозумілих, тому що сьогодні для вчителів існує близько 60 надбавок, і сам вчитель часто не розуміє, як формується його зарплата”, – зазначив міністр.

Лісовий зазначив, що після першого етапу підвищення вчителі очікували отримати в середньому 14 тисяч гривень, а з 1 квітня – після завершення другого етапу вже 16 тисяч гривень. Додатково, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що середня зарплата вчителя вищої категорії підвищиться з 14,4 тисяч гривень до 17,4 тисяч гривень. В цілому, зарплати вчителів зростуть на 21%.

Міністерство освіти повинне невдовзі розглянути методи мотивації для вчителів загалом, включаючи перегляд інструментів і підходів до підвищення кваліфікації. Відомство активно працює над вирішенням цієї проблеми, запевнив міністр.

 

Джерело.