facebook

Що буде з курсом долара наступного тижня: з’явився прогноз

Максимальні курсові відхилення протягом банківського тижня наразі не перевищують 2,6%.

Протягом 8-14 квітня ситуація на валютному ринку не здатна здивувати: будь-які зміни не будуть загрозливими й не виходитимуть за межі валютних коридорів. Всі зміни будуть на прогнозованому рівні, а відтак відповідатимуть певній системі курсових коливань, що функціонує після запровадження режиму “керованої гнучкості”. Про це розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий.

“До слова, згідно з цією системою, максимальні курсові відхилення протягом 5 днів (банківського тижня) не перевищують 2,6% (близько 1 грн) – це у випадку п’ятиденного поспіль зростання чи зниження курсових показників. Тобто можливе зниження, як і можливе зростання, відбувається більш-менш в одному темпі, без суттєвих курсових стрибків”, – пояснив експерт.

За його словами, водночас п’ятиденні зміни в одному напрямку (вгору чи вниз) є радше винятком, аніж правилом: найчастіше тижневі курсові відхилення від початкового понеділкового курсу не перевищують 1,5-2% (близько 0,6-0,7 грн) за допустимого “безболісного” для ринку відхилення до 5%.

“Зауважу, що валютний ринок живе в парадигмі “м’якого нагляду” регулятора, що вдало врівноважує попит з пропозицією через валютні інтервенції. Водночас, як це було протягом кількох місяців, готівковий ринок у своїх курсових тактиках, орієнтується на курси міжбанку та поточний рівень попиту (періодичні, короткочасні сплески попиту дають змогу збільшувати курси продажу готівкової валюти насамперед в обмінних пунктах)”, – сказав Лєсовий.

Основні економічні фактори, що здатні вплинути на валютний ринок, як і в попередні тижні, залишаться такими ж:

системна макрофінансова допомога, що дає змогу не лише покрити левову частку видатків держбюджету, а й стабілізувати економіку під подальший її розвиток;
економічна ситуація в країні;
рівень експортного виторгу, на основі якого формуються міжнародні валютні резерви.

Таким чином, протягом другого тижня квітня, всупереч майже щоденним курсовим коливанням, основні показники ринку залишаться майже без змін:

очікувані коридори валютних змін: 39-40 грн/$ та 42-43,5 грн/€ (міжбанк) та 39-40 грн/$ та 41-43,5 грн/€ (готівковий ринок);
поточні курсові зміни: 0,2 грн (міжбанк), до 0,3-0,5 грн (банки), до 0,5 грн (обмінні пункти);
різниця між курсами купівлі та продажу: до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1 (міжбанк), до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на €1 (банки), до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на €1 (обмінні пункти);
середні тижневі коливання курсів не перевищать 1,5-2% (до 0,6-0,7 грн) від понеділкового курсу.

“Отже, протягом наступного тижня ситуація на валютному ринку збігатиметься зі стратегією регулятора, спрямованої на поступову лібералізацію ринку. За умов подальшого дотримання режиму “керованої гнучкості” будь-які валютні зміни не будуть руйнівними, натомість вони будуть в статусі допустимих похибок. Наразі ринок міцний, його стабільності ніщо не загрожує”, – резюмував банкір.

Джерело.