facebook

Експерт пояснив, чому зростає євро та долар останнім часом

Зокрема, це пов’язано затримкою допомоги від союзників.

Зростання євро та долара по відношенню до гривні останнім часом пояснюється нашим торговельним та валютним балансами.

“Оскільки ми вивозимо наразі валюти з країни більше, ніж її завозимо. Це пов’язано, в першу чергу, затримкою допомоги від союзників. Це основна причина. Це трохи нівелювалося нашими відкритими портами, нашим експортом, який розширився не тільки на аграрний сектор, але й на металургію і на продукти переробки”, – заявив аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE) Валентин Літвінов в ефірі телемарафону.

Але, за його словами, все ж таки цього не достатньо, оскільки ми багато чого купуємо за кордоном. Він розповів, що мова йде про пальне, продукти харчування, потреби для Збройних сил.

“Це все купується за валюту, яку заводять експортери. І коли баланс трохи починає просідати, ми бачимо, що курс зростає”, – розповів аналітик.

Також він пояснив, чому в минулому році не було такого зростання долара та євро.

“В минулому році у нас від союзників, можна сказати, були регулярні та великі платежі. Головне, що вони були регулярні. Відповідно, хоч наші підприємства і не заводили валюту, валюта заходила у вигляді грантів або кредитів від США та ЄС. Як ми знаємо, з осені цей потік дуже послаб і досяг свого мінімуму взимку цього року”, – сказав експерт.

Водночас, він зауважив, що з приходом нового траншу від країн-партнерів можна очікувати не велике зниження курсу, якщо дозволить Національний банк.

Курс валют в Україні – прогноз на 1 квітня
Національний банк України встановив на понеділок, 1 квітня, офіційний курс долара до гривні на рівні 39,00 грн/дол., таким чином, гривня зміцнилася на 22 копійки, порівняно з сьогоднішнім показником.

Щодо євро національна валюта також подорожчала. Згідно з даними на сайті регулятора, офіційний курс НБУ щодо євро на понеділок встановлений на рівні 42,16 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 21 копійку, порівняно з сьогоднішнім курсом.

На міжбанківському валютному ринку України до 16:00 котирування гривні до долара встановилися на рівні 38,98/39,00 грн/дол., євро – 42,10/42,12 грн/євро.

Джерело.