facebook

В Україні вводять нові соцвиплати на дітей від 6 тисяч на місяць: хто отримає допомогу

В Україні запроваджують новий вид соціальної допомоги в умовах повномасштабної війни. Грошову підтримку від держави отримуватимуть сім’ї, які тимчасово влаштовують до себе дитину, яка через військові дії залишилася без батьківського піклування. Про це 22 березня повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики.

Кому призначатимуть нову допомогу
Як пояснили у відомстві, нова соцдопомога призначатиметься на пів року, проте виплати можна буде продовжити на більший термін.

Фінансова підтримка надаватиметься в межах програми “Дитина не одна”. Допомогу на дітей отримуватимуть родини, які влаштували до себе дітей, які залишились без батьківського піклування, однак ще не отримали статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Такі діти можуть перебувати у сім’ї родичів, знайомих, прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу.

Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд, – зазначили у Мінсоцполітики.

Зазвичай процес присвоєння дитині соціального статусу триває до пів року, тому саме на такий термін призначатиметься новий вид соцвиплат.

Підставами для отримання виплат можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків влаштованої дитини:

помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);
перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
перебуває у полоні або позбавлений свободи державою-агресором.

Який розмір допомоги та як її оформити
Держава виплачуватиме нову допомогу у розмірі, який вже виплачують на підтримку дітей зі статусом дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. А саме, передбачаються такі щомісячні суми в залежності від віку дитини:

для дітей до 6 років — 6 407,5 грн;
для дітей від 6 до 18 років — 7 990 грн;
для дітей до 6 років з інвалідністю — 8 970,5 грн;
для дітей від 6 до 18 років з інвалідністю — 11 186 грн.

Щоб оформити допомогу, потрібно звернутися до органів соцзахисту населення, ЦНАПу або виконавчих органів територіальних громад із відповідною заявою. Допомога перераховуватиметься на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку або виплачуватиметься у відділенні пошти за місцем проживання.

Джерело.