facebook

Яку пенсію отримають українці, які взагалі не працювали

Українцям, у яких трудовий стаж менше 15 років, все одно виплачуватимуть пенсію, але не таку, щоби все дозволити

Питання пенсійного забезпечення є надзвичайно важливим для кожної людини, адже воно стосується добробуту в майбутньому.

В Україні існує система, за якою розмір майбутніх пенсійних виплат залежить від офіційного страхового стажу громадянина. Проте, навіть ті, хто з тих чи інших причин не встиг набрати необхідний трудовий стаж, можуть розраховувати лише на мінімальний рівень підтримки.

Відповідно до законодавства, для виходу на пенсію у 65-річному віці особі потрібно мати не менше ніж 15 років страхового стажу. Якщо людина хоче припинити трудову діяльність у 60 років, вимога зростає до 31 року.

Якщо громадянин не відпрацював навіть мінімальних 15 років, він все одно матиме право на отримання мінімальної пенсії у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що на сьогоднішній день становить 2361 грн. Проте вийти на неї він зможе лише після досягнення 63-річного віку.

Для тих, хто взагалі немає офіційного страхового стажу, держава передбачає виплату спеціальної допомоги. Її розмір також прив’язаний до прожиткового мінімуму і становить стільки ж — 2361 грн., однак отримувати її можна буде лише після досягнення 65-річного віку.

Джерело.