facebook

Українцям назвали, на які пенсії варто чекати: краще починати збирати вже зараз

Українці дізналися, які пенсії виплачуватимуть до 2050 року і через це хочеться плакати

В Україні вже багато років діє солідарна система пенсійних виплат, і, за попередніми прогнозами, така ситуація має зберегтися і до 2050 року.

Втім, нинішні обставини, зокрема повномасштабна війна, можуть вплинути на фінансування пенсійної системи та розміри майбутніх виплат. За орієнтовними розрахунками, 2050 року солідарна пенсія складе близько 20% від середньої заробітної плати того часу.

Однак, враховуючи нинішню ситуацію, фінансування пенсій може бути значно меншим. Як приклад, якщо середня зарплата становитиме 20 тисяч гривень, то за рахунок соціальних внесків можна буде забезпечити лише близько 3600 гривень середньої пенсії.

Очікуваний розмір пенсійних виплат залежить від демографічної ситуації у країні. Зазначені 20% – це попередні дані, розраховані на основі статистики до 24 лютого 2022 року. Для отримання більш точних прогнозів потрібен новий перепис населення після завершення активних бойових дій.

Активна міграція населення, яка тривала і до війни і посилилася після, також істотно впливає на майбутні розміри солідарних пенсій. Демографічна ситуація в Україні з початком повномасштабного вторгнення різко погіршилася, і спрогнозувати подальші тенденції поки що неможливо.

За довоєнними розрахунками, до 2050 року солідарні пенсії, які б могла забезпечити держава, становили б близько 1300-1600 гривень у цінах 2021 року. Тобто, навіть менше реальних пенсій в Україні до війни.

Джерело.