facebook

Який розмір соціальної допомоги з безробіття у 2024: пояснення Держцентру зайнятості

Середній розмір соціальної допомоги з безробіття, приблизно, становить 4000 грн на місяць. За словами Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, на період воєнного стану, максимальний розмір виплат відповідає розміру мінімальної заробітної плати, хоча раніше було півтори мінімальні зарплати. Це впливає на зменшення середнього розміру виплати.

Вона також зауважила, що у 2023 році припинено реєстрацію майже 19 000 безробітних через відмову від двох пропозицій. А це всього 4% від загальної чисельності зареєстрованих безробітних.

З її слів, слід відзначити, що значно зменшилася і кількість зареєстрованих безробітних чоловіків.

“На сьогодні зменшилася кількість реєстрацій чоловіків. Якщо до повномасштабного вторгнення серед безробітних було 55% жінок, 45% чоловіків, то на сьогодні в нас 77%, а в деяких регіонах 80% – це жінки”, – додала Жовтяк.

Юлії Жовтяк відзначила, що ситуація на ринку праці поступово стабілізується і бізнес відчуває потребу в працівниках.

“Це справді так, починаючи з 2023 року ситуація на ринку праці поступово стабілізувалася і бізнес наразі відчуває потребу в працівниках, що фіксують і сайти з пошуку роботи, і ми в Державній службі зайнятості. Нині кількість актуальних вакансій ресурсу Служби щоденно становить майже 50 000 одиниць, що майже вдвічі більше, ніж торік”, – сказала вона.

За її даними, така сама тенденція простежується і на Єдиному порталі вакансій, де об’єднані пропозиції роботи не лише Служби зайнятості, а й таких ресурсів, як: robota.ua, work.ua, PidBir, novarobota.ua та інших.

“Якщо наприкінці минулого року там було 200 тис. пропозицій роботи, то на сьогодні це майже 230 тис. вакансій”, – додала Жовтяк.

Щодо шукачів роботи, які звертаються за послугами до Служби зайнятості, то, за словами Жовтяк, серед них найбільше колишніх працівників сфери торгівлі, на другому місці люди, які працювали в державному управлінні, а далі йде сільське господарство та переробна промисловість.

“Середня заробітна плата вакансій Єдиного порталу становить 19 000. грн. Однак є пропозиції для швачок із зарплатою 45 000 грн, або для водіїв – 50 000 грн”, – розповіла директорка Держзайнятості.

Джерело.