facebook

Пенсійна політика: результати, плани, стратегія

Накопичувальні пенсії збираються ввести в Україні

Підвищення пенсій для нашої країни – один з найважливіших інструментів справедливої оцінки праці людей, які роками розбудовували Україну. Протягом довгого часу пенсії підвищували недостатніми темпами. Так, з 2015 року середня пенсія в країні весь час була нижчою за фактичний рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних людей. Ще на початку 2020 року середня пенсія становила 3083 гривні, а прожитковий мінімум – 3208 гривні.

Ми поставили собі за мету виправити несправедливості, які накопичились в цьому питанні. Ми напрацювали зміни до законодавства, які необхідні для того, щоб пенсії в країні були гідними та справедливими, а поки їх розглядає парламент, реалізували комплексну урядову програму підвищення пенсій. Для цього ми ретельно проаналізували всі групи пенсіонерів і спланували послідовні етапи підвищення пенсій для різних груп. Особливу увагу сконцентрували на підвищенні найменших пенсійних виплат для людей, які все життя працювали, але через низькі зарплати мають маленькі пенсії, в тому числі, реалізували ініційовану Президентом “вікову лінійку” доплат.

Зокрема, минулого року запровадили щомісячну доплату людям старшим за 80 років у розмірі 500 грн. З жовтня цього року щомісячні доплати по 400 грн отримують пенсіонери віком від 75 до 80 років. А з жовтня наступного року доплату у 300 грн на місяць отримають люди, старші за 70 років. У цілому програма охопить близько 4 мільйонів пенсіонерів віком від 70 років.

Окремі програми підвищення пенсій ми реалізували для військових, для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які мають інвалідність, та інших груп пенсіонерів.

Важливим завданням, яке ми перед собою ставимо, також є зменшення гендерного розриву у розмірі пенсій. Якщо раніше такий розрив становив 33%, то у 2021 році різниця у новопризначених пенсіях чоловіків і жінок склала 13%, тобто розрив скоротився більше ніж в 2,5 рази.

В цілому ж, в результаті реалізованої комплексної програми підвищення пенсій, вони вже другий рік поспіль зростають швидше за інфляцію. І нарешті, станом на перше грудня цього року, середня пенсія на 7% перевищила прожитковий мінімум – 3980 грн проти 3723 грн відповідно.

Чи цього достатньо? Звичайно, ні. Але напрямок вірний, результати є і наступного року ми продовжимо їх нарощувати.

Так, на наступний рік календар підвищень пенсій рік включає:

  • з січня підвищення пенсій людям, що отримали інвалідність внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • у березні – індексацію пенсій;
  • у квітні – перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам;
  • у липні, жовтні та грудні буде підвищення у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати,
  • з жовтня – запровадження доплат для пенсіонерів, старших за 70 років.

В результаті реалізації запланованих на наступний рік підвищень середня пенсія на кінець 2022 року складатиме 4533 грн і буде на 15% перевищувати фактичний прожитковий мінімум. А в порівнянні з початком 2020-го вона зросте майже на 50%.

Середні показники, безумовно, не самоціль, а лише індикатор. Найбільша наша увага, як я вже казала, зосереджена на підвищенні мінімальних пенсій для людей, які працювали все життя. І з жовтня наступного року мінімальна пенсія для людей, старших за 70 років, які мають повний страховий стаж, становитиме 3000 грн. Відтак мінімальна пенсія для цієї категорії з 2020 по 2022 рік зросте на 83% – з 1638 грн до 3000 грн, тобто значно швидше, ніж середня.

Безумовно, програми підвищення пенсій важливі. Але для того, пенсійна система була стійкою до довготривалих викликів, пенсії були справедливими та гідними, молодь бачила своє майбутнє в Україні і жодна людина не залишилась без допомоги держави в літньому віці ми напрацювали системні реформи:

  • запропонували пакет урядових законопроектів щодо реформи прожиткового мінімуму, щоб його розрахунковий розмір, закладений в бюджеті, відповідав фактичному,
  • напрацювали законопроект щодо поетапного впровадження системи базового гарантованого доходу для непрацездатних людей, який під час експертизи високо оцінили фахівці Міжнародної організації праці,
  • розробили законопроект, який відновлює справедливість в солідарній системі, в тому числі, передбачає щорічну індексацію в один і той самий час всіх без виключення пенсій за однаковими правилами, і він вже ухвалений Верховною Радою України у першому читанні,
  • доопрацювали разом з народними депутатами законопроект про запровадження обов’язкових пенсійних накопичень та очікуємо на його ухвалення в першому читанні,
  • запустили перші проекти з розвитку добровільних пенсійних накопичень.

Такий системний підхід забезпечить всеохоплюючу та справедливу систему соціального захисту. Вона гарантуватиме необхідні мінімальні доходи непрацездатним людям, реалізовуватиме принцип соціальної справедливості “чим більше працюєш та заробляєш – тим більшу пенсію маєш”, буде прозорою та зрозумілою, а від того матиме довіру людей.

Джерело.