facebook

“Нові правила мобілізації приголомшили ухилянтів, наближається скасування відстрочки для 3 категорій”: повістки і ТЦК

Наближаються зміни, які суттєво ускладнять життя ухилянтів. У новому законопроєкті уже не буде можливості відтермінування від призову через догляд за немічним родичем.

Як інформує “РадіоТрек”, у новому законопроєкті про мобілізацію може зникнути можливість відстрочки через “догляд за тещею чи тестем”, якщо є інші близькі родичі. Частина громадян використовують цю можливість як можливість для того, щоб захистити зятів при живих дочках і синах від мобілізації, йдеться у матеріалі Главкому. Втім, якою буде фінальна редакція закону щодо посилення мобілізації – ще не відомо. Швидше за все у парламент документ потрапить наприкінці березня, або й у квітні.

Водночас всі три групи осіб з інвалідністю будуть мати відстрочку. Але люди з третьою групою інвалідності будуть змушені пройти повторне обстеження, якщо вони набули групу після 24 лютого 2022 року. Інвалід може служити за власним бажанням (закон це дозволяє), але якщо передумає – може звільниться будь-коли і не проходити ВЛК.

Щодо питання строків звільнення у запас (демобілізації), чи буде це після 36 місяців, чи для цього буде передбачений якийсь інший, менший строк, поки рішення нема. Тривають дискусії.

Депутати, які працюють над законопроєктом зараз, приходять до висновку: він не допоможе швидко наростити темпи мобілізації, проте має бути спрямований на те, щоб підвищити відсоток тих, хто стане на облік. Тому якщо говорити про збільшення кількості мобілізованих, цей законопроєкт спрацює максимум на середньострокову перспективу. На цьому наголошують члени комітету нацбезпеки.

Джерело.