facebook

“Ухилянти не чекали такого взагалі, повістки почали роздавати чоловікам прямо посеред цих місць”: мобілізація у 2024

На початку лютого Верховна Рада проголосувала за продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації. Тепер вони будуть тривати до середини травня.

Як інформує “zn^ua”, адвокатка Марина Бекало розповіла, де можуть вручати повістки.

Постановою Кабінету міністрів № 1478 передбачається вручення повісток військовозобов’язаним, під їх особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 Постанови).

Оповіщення також може бути реалізоване через роботодавця. У такому випадку останній бере на себе обов’язок сповістити свого працівника шляхом винесення відповідного наказу на підприємстві, установі, організації, вручити працівнику повістку про виклик в ТЦК СП, забезпечити його явку та відзвітувати до ТЦК СП про здійснення всіх заходів щодо оповіщення працівника (пункт 47 Постанови).

Також повістки можуть вручати на вулицях та у громадських місцях.

Адвокатка підкреслила, що чинним законодавством не надаються повноваження представникам ТЦК СП примусово доставляти громадян до ТЦК СП, шляхом фізичного впливу, примусу тощо.

“Повноваження представників ТЦК СП в частині порядку оповіщення про виклик до ТЦК СП обмежуються виключно врученням повістки або мобілізаційного розпорядження. А отже такі насильницькі дії представників ТЦК СП можуть бути кваліфіковані як перевищення службових повноважень, насильницьке зникнення або незаконне позбавлення волі або викрадення людини, які звісно матимуть кримінальні наслідки”, — пояснила вона.

Джерело.