facebook

Що відбувається?

В Україні масово закриватимуть школи, що відбувається
Міносвіти ухвалило рішення з 1 вересня наступного року закрити школи, в яких на навчанні перебуватиме менш як 45 дітей. Про це повідомляється на офіційному сайті МОН.

Згідно з інформацією, уряд більше не фінансуватиме навчальні заклади з малою кількістю учнів. Здебільшого це стосується шкіл у селах.

З 1 вересня 2025 року уряд вирішив не виділяти кошти на фінансування освітньої субвенції, зарплату вчителів у школах з кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш як 60 осіб.

При цьому це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме лише на рівні 5-11 класів.

Суспільство отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи. Тобто на місцях вирішуватимуть: чи довозитимуть учнів цих шкіл до найближчої школи, чи оплачуватимуть працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів.

Зазначається, що це рішення покращить якість освіти для учнів із сіл в Україні. Зокрема, з 1 вересня 2016 року з освітньої субвенції не фінансують школи, де навчаються менш як 25 учнів.

Місцева влада має організувати підвезення дітей до опорної школи. Дітей має супроводжувати вчитель. На покупку шкільних автобусів виділяють кошти.

Як пояснили у МОН, опорна школа – це школа, до якої привозять дітей із різних населених пунктів на відстані до 30 кілометрів. Вона більша, забезпечена вчителями та краще оснащена. Завдяки більшій наповнюваності класів вчитель може організовувати різні формати навчання, наприклад, проєктну роботу.

Водночас початкові школи, в яких навчаються менше ніж 45 і менш як 60 учнів, продовжать отримувати державне фінансування. Початкова школа має бути ближчою до дитини: якщо старші учні можуть здолати дорогу до опорної школи, маленьким дітям це буде складно.

Якщо місцеві органи самоврядування вирішать не фінансувати роботу малокомплектної школи самостійно, можливе працевлаштування вчителів в опорних школах із забезпеченням підвезення.

Як зазначили у міністерстві, рішення набуде чинності з 1 вересня 2025 року, щоб громади змогли підготуватися.

Джерело.