facebook

Військових чекають серйозні зміни: торкнуться кожного бійця ЗСУ

Заступник міністра пояснив, які зміни чекають військовослужбовців.

Лише після числених скарг Міністерство оборони України почало вживати заходи для перевірки якості харчування, яке надається українським військовим.

В ході позапланових інспекцій складів з харчуванням було виявлено, що військовослужбовцям видавали пайки, які не відповідали стандартам.

Заступник міністра оборони Віталій Половенко поділився, що наразі у військах використовуються дві основні норми пайків – 10-та та 15-та.

“Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом в Збройних силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Справа в тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та – це повністю готові збалансовані страви для наших військових”, – пояснив він.

Невдоволення викликали пайки 10-ї норми, що переважно складаються з консервованих продуктів. Водночас, 15-та норма, яка містить готові збалансовані страви і була закуплена наприкінці 2022 року, була тимчасово вилучена через невідповідність лабораторним стандартам.

Міністерство оборони планує повністю відмовитися від консервів у харчуванні військових, наразі триває формування потреб для наступної закупівлі 15-ї норми пайків. Половенко зазначив, що після визначення потреби будуть проведені відповідні закупівлі, щоб забезпечити військових якісним та збалансованим харчуванням.

Джерело.