facebook

4200 гривень доплачуватимуть до пенсії: хто зі стареньких може отримати

Деякі пенсіонери мають право на доплату від держави

Деякі українці мають право на доплату до пенсії. Сума залежить від категорії, до якої відноситься пенсіонер. Зокрема для політв’язнів СРСР, передбачена надбавка за особливі заслуги перед країною. Про розмір надбавки та право на її отримання написали в NV.

У липні минулого року набули чинності зміни до закону, згідно з якими регулюється питання соціальної підтримки борців за незалежність України в 20 столітті. На початку цього року розмір доплати становить 4200 гривень.

У новій редакції було виділено закони про “Пенсії за особливі заслуги перед Україною та про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму в 1917-1991 років”.

Тому, особам, які визнані борцями за незалежність України, які комуністичним режимом були засуджені за їх переконання визначено надбавку до пенсії у розмірі 4200 гривень.

На ці доплати можуть розраховувати такі громадяни:

Які були позбавлені волі за свої переконання;
Які були примусово переміщені до психіатричного закладу.
Доплати такого роду призначають починаючи з дня звернення, або ж з дня набуття статусу борця за незалежність України.

Решта громадян, які мають такі чи інші заслуги перед Батьківщиною належать надбавки у розмірі від 23% до 40% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Ця доплата також буде піддаватись індексації з березня 2024 року, тож вона буде збільшуватись.

Джерело.