facebook

Від 302 до 1402 гривні на місяць: за що в березні українці платитимуть більше

Чи зростуть в березні суми податків

Вже з початку року для підприємців набрали чинності ряд змін. На каналі 24 повідомили, чи варто чекати підвищення податків з 1 березня, і що зміниться.

Сума Єдиного податку фіксується 1 січня та діє протягом року. Тому у березні для платників податків – ФОПів, нічого не зміниться. Також нагадали, яку суму потрібно заплатити.

Залежно від групи потрібно платити:

1 група повинна заплатити 302 гривні на місяць;
2 група – 1402 гривні на місяць;
3 група – 5% від обороту.

Для ФОП 1 та 2 групи, які знаходяться на окупованих територіях, або на територіях де ведуться бойові дії, сплата єдиного податку не є обов’язковою. Цей податок вони повинні платити за можливості.

Також українцям нагадали, що Єдиний соціальний внесок потрібно платити, щоб застраховані особи, у випадку непередбачуваних ситуацій (безробіття, захворювання) отримати відповідну допомогу. Окрім цього цей внесок враховується для майбутньої пенсії. Він залежить напряму від розміру мінімальної заробітної плати.

Поки що в країні діє воєнний стан і сплата Єдиного соціального внеску відбувається на добровільній основі. Але варто знати, що у разі несплати за цей період страховий стаж зарахований просто не буде. З 1 січня мінімальна заробітна плата виросла до 7100 гривень, а вже у квітні буде підійматися до 8000 гривень. Відповідно, сума єдиного соціального внеску становить 1562 гривні, а з 1 квітня буде складати 1760 гривень.

Джерело.