facebook

Україну накриє азіатський антициклон та морозний циклон зі Скандинавії. Синоптик дав прогноз на березень

Лютий 2024 року став рекордно теплим за увесь період спостережень, причому із суттєвим відривом від попередніх аномально теплих років. Тенденція стабільного тепла, судячи з усього, збережеться і у березні. Чисельні методи довгострокового прогнозування вказують на переважання на більшій частині Європи погодних процесів антициклонального характеру, пише Метеопрог з посиланням на синоптика Ігоря Кібальчича.
За його словами, у перші дні місяця на сході Європи та в Україні очікується південно-східне перенесення повітряних мас під впливом західної периферії великого та малорухомого азіатського антициклону. Ближче до кінця першої декади на зміну азіатського антициклону прийде область високого тиску з півночі, із районів Скандинавського півострова та країн Балтії. Температура повітря в цей період трохи знизиться, на 3 – 7 °С, але все ще перевищуватиме кліматичну норму. У нічні години очікується зниження температури до -2…-8 °С, вдень за рахунок високого сонця і малої хмарності прогрів буде доволі жвавим.

Певна перебудова атмосферних процесів відбудеться у другій декаді березня. Очікується розвиток багатоцентрової області низького тиску над країнами центральної та південної Європи, а також Середземним морем. Це спричинить активізацію циклонічної діяльності та атмосферних фронтів, у тому числі й над територією нашої країни. Тому ймовірність опадів збільшиться, вони проходитимуть переважно у вигляді дощу, місцями з мокрим снігом. Температура повітря залишиться високою, помітно потеплішають ночі за рахунок щільнішої хмарності. Зона високого тиску виявиться ізольованою над Гренландією, Ісландією та Норвезьким морем.

Після 18 – 20 березня інтенсивність та повторюваність опадів у вигляді дощів ще більше зросте, особливо у західних північних та центральних областях нашої країни. Область зниженого тиску та фронтальні розділи охоплять більшу частину Європи. Переважатиме західне та південно-західне перенесення повітряних мас, тому температурне тло, як і раніше, збережеться вищим за норму з незначними міждобовими коливаннями, в окремі дні можливі нічні приморозки місцями до -1…-7 °С (окрім південної частини).

Таким чином, середньомісячна температура березня по всій Україні очікується вищою за норму на 2 – 3,5 °С і коливатиметься в межах +1…+6 °С, в Одеській та місцями західних областях +7…+8 °С; у Карпатах близько 0 °С. Імовірність опадів помітно збільшиться у другій половині місяця, коли нашу країну частіше відвідуватимуть циклони та атмосферні фронти і сумарно за місяць сума опадів опиниться в межах норми, у західних областях місцями вище за норму на 15 – 30 %.

Джерело.