facebook

В елітному ліцеї №4 Івано-Франківська школярі 6-го класу жорстоко булили свого однокласника, за те, що він грає на скрипці. Хлопчика звати Єремія, і діти надсилали йому повідомлення в особисті у Viber та писали у класному чаті слова “плач”. Крім того, деякі з підлітків погрожували йому “поставити синця”, як побачать. Ситуації надала розголосу письменниця та поетеса Любов Бурак. Жінка процитувала слова цього шестикласника, який сказав “мамо, я не хочу жити”.

“Школа захищає малолітніх, малограмотних покидьків, а не талановиту дитину. Директорка ліцею, реагуючи на звернення мами Єремії про булінг, запрошує до кабінету завуча, класного керівника та інспектора ювенальної юстиції. І годину розпікає маму про те, що Єремія часто пропускає уроки та погрожує позбавленням батьківських прав. А щодо цькування дитини, то це з точки зору директорки – хвора фантазія хлопчика, не було такого, адже в них не просто так собі “школа на районі”, а ліцей, в якому працюють супер педагоги і навчаються супердіти супереліти”, – пише у повідомленні Бурак.

За її словами, хлопчик чутливий, як і всі діти та талановиті люди. Грою на музичному інструменті він збирав кошти для добровольців. Проте згодом його зацькували і він перестав не ходити на уроки у школу.

Бурак також розповіла, що після того, як на звернення мами до адміністрації ліцею нічого не відбулося, школярі зрозуміли, що їм за таку поведінку нічого не буде і продовжили цькування. Зокрема, вона запевняє, що перед уроком християнської етики однокласники нібито ображали, принижували та штурхали Єремію. Після чого хлопчика виштовхали з класу.

“Коли ні класна керівничка, ні директорка того ліцею ніяк не зреагували на звернення мами хлопчика про булінг у вайбері, діточки вирішили, що все чудово, мудрі дорослі цілком одобрюють їхні вчинки. Не реагують – значить можна! І конфлікт продовжився безпосередньо в класі. Образи, приниження, штурхани – весь набір. А далі активні малолітні злочинці вирішили виштовхати Єремію з класу. Під шум, свист, улюлюкання одних учнів та мовчання інших”, – пише жінка.

Вона додає, що на це ніяк не відреагувала вчителька, а лише сказала школярам, аби вони “не ламали двері”.

Письменниця також виклала скриншоти з батьківського чату. В повідомленнях пишуть, що маму Єремії “потрібно поставити на місце”. Крім того, за словами Бурак, деякі батьки цього класу, з якими вона спілкувалась, кажуть, що їхні діти також страждають від цькувань однокласників, проте бояться звертатись до поліції.

“Я сьогодні поспілкувалася з декількома мамами дітей з цього класу. Яким також перепадає від “блатних” однокласників. Вони бояться. Батьки бояться захищати своїх дітей від булінгу. Бо буде гірше. Одна бабуся готова була звернутися в поліцію, але вчителька (вона не зізналась, котра саме) переконала її цього не робити. Бо будуть ще більші проблеми”, – пише поетеса.

На звернення мами хлопчика, який постраждав від булінгу, відреагувала поліція Івано-Франківської області, й правоохоронці зараз проводять перевірку. Зокрема, встановлюються обставини події та відбувається опитування учасників освітнього процесу.

Окрім цього Департаментом освіти та науки Івано-Франківської міської ради видано наказ про створення комісії щодо перевірки даного факту.

В дописі у Facebook Любові Бурак зазначено, що мама Єремії зверталася з заявою до директора закладу освіти, проте замість вирішення ситуації нібито отримала погрози, що її позбавлять батьківських прав, адже її син не ходить до школи. За справу нині взялась поліція.

В Івано-Франківському ліцеї №4 співробітники ювенальної превенції поліції Прикарпаття проводять перевірку за фактом булінгу щодо учня 6 класу. Також до поліцейських звернулась мешканка Івано-Франківська, з проханням захистити сина від жорстокого поводження та психологічного насильства, які вчиняли над ним інші учні.

Співробітники ювенальної превенції сьогодні, 1 березня, опитали адміністрацію навчального закладу та педагогів. Поліцейські уже склади адміністративний протокол на директорку ліцею за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП. Йдеться про неповідомлення керівником закладу освіти уповноважених підрозділів органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, який мав місце в ліцеї, повідомляє поліція Івано-Франківської області.

Наразі співробітники ювенальної превенції опитують батьків та дітей, причетних до протиправних дій. Надається правова кваліфікація їх вчинкам та вирішується питання про притягнення до відповідальності.

Також з метою недопущення повторної травматизації, поліцейські запропонували батькам потерпілого учня пройти опитування, з використанням методики «зелена кімната».

Перевірка у навчальному закладі триває.Нагадаємо, поліція взялася за булінг в одному з ліцеїв Івано-Франківська. До Івано-Франківського районного управління поліції надійшло звернення від мешканки обласного центру. Жінка просить правоохоронців захистити її сина, учня 6 класу від жорстокого поводження та психологічного насильства, які вчиняли інші учні.

Джерело.