facebook

“Створюють усі умови для вакханалії військових”: омбудсмен вказав, яку загрозу несе новий закон про мобілізацію

Новий законопроект щодо мобілізації має суперечливі норми, зокрема – надмірні повноваження представників ТЦК.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише канал 24.

За словами омбудсмена, раніше він надіслав зауваження голові комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександру Завітневичу. Також ці рекомендації подано через процедуру правок.

“Я надіслав листа голові профільного комітету з питань оборони пану Завітневичу, де зауваження містяться на 9 аркушах. Наприкінці зазначено, що я підтримую ухвалення законопроекту, якщо будуть враховані мої зауваження”, – сказав Лубінець.

Він вважає, що наразі основне питання – збільшення повноважень представників ТЦК. Вони є військовими ЗСУ, тому не можуть обмежувати права українців.

“Згідно з нашою Конституцією, представники армії не можуть обмежувати права громадян України. Це є пряма норма нашої Конституції. Це – основне питання, яке я постійно намагаюся донести до нардепів та Міноборони. Дякую за позицію пана Умєрова, який казав, що особисто не бачить у цьому проблем”, – наголосив Лубінець.

Омбудсмен додав, що ретельно вивчить останню редакцію законопроекту. Наразі є величезна кількість правок, які подали до цього документу.

Джерело.