facebook

Хто може відмовитися від повістки: юрист розповів, у яких випадках це законно

Воєнний стан та загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення рф тривають в Україні вже два роки. Під час особливого періоду військовозобов’язаним українцям віком від 18 до 60 років можуть вручати повістки. При цьому у певних випадках громадяни мають право відмовитися від цього документа.

За яких обставин відмова від повістки є законною, розповів юрист юридичної компанії “Приходько та Партнери” Ілля Шипко, пише 5692.com.ua з посиланням на Новини.LIVE.

Коли можна відмовитися від повістки без негативних наслідків
За словами юриста, законодавством України передбачено, що одна категорія громадян може відмовитися від повістки без будь-яких негативних юридичних наслідків. Це українці, які були виключені з військового обліку.

Йдеться саме про виключення з обліку, коли чоловіка визнали повністю непридатним до військової служби. Варто відрізняти виключення від зняття з обліку, яке відбувається при зміні місця проживання і жодним чином не впливає на придатність до служби.

Ілля Шипко наголошує, що з моменту виключення з обліку такі громадяни не мають ніякого юридичного та правового зв’язку з ТЦК та СП.

Дещо складнішою є ситуація з іншими категоріями військовозобов’язаних чоловіків.

Очевидно, що від повістки можливо відмовитись у тому разі, якщо будуть прописані не вірно особисті дані (прізвище, ім’я, по батькові, рік народження тощо). Таку повістку можна не підписувати. Також, якщо бланк повістки буде без відповідної печатки ТЦК та підпису комісара, — пояснив юрист.

В усіх інших випадках, окрім вище згаданих, відмова від повістки може розцінюватися як порушення військового обліку. Тоді, зафіксувавши це, співробітники ТЦК можуть оформити адміністративне правопорушення за ст. 210. Порушникам загрожує штраф від 850 до 1700 грн.

Джерело.