facebook

“У цих місцях повістки видадуть чоловікам раптово, ухилянти не чекали такого від несподіваних людей”: мобілізація 2024

Воєнний стан і обов’язкову мобілізацію продовжено до 13 травня 2024 року, тобто військкомати будуть здійснювати плановий призов. Але вручати повісти можуть не тільки співробітники ТЦК.

Як інформує “ВСН”, про це розповіла речниця територіального центру комплектування та соціальної підтримки Аліна Кривошея.

За її словами, повістку можна отримати від органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти.

Речниця додає, що законодавчо не регламентовано, де саме представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають вручати повістки, їх можуть видати як за місцем проживання, так і на вулиці.

При цьому закон забороняє участь у бойових діях військовослужбовців з-поміж призваних на військову службу під час мобілізації, які не пройшли курс базової загальновійськової підготовки (терміном не менше ніж місяць) або не мають бойового досвіду.

Але, спершу треба розуміти, що взагалі існує 3 види повісток:

для уточнення даних; на проходження ВЛК; мобілізаційне розпорядження.

У першому варіанті людині просто треба звернутись до найближчого військово-облікового закладу і уточнити особисті дані, можливо змінився сімейний стан, місце проживання тощо.

У другому випадку необхідно пройти медичний огляд на ВЛК, де буде встановлено ступінь придатності до військової служби.

Третій вид повісток — мобілізаційне розпорядження, воно видається вже після проходження ВЛК у разі визнання військовозобов’язаного придатним до служби.

Джерело.