facebook

“Повістки почнуть жорстко роздавати в цих місцях, ухилянти втратять останній прихисток”: мобілізація у 2024 році

24 лютого 2022 року на 90 днів було запроваджено загальну мобілізацію, проте з того часу її було кілька разів продовжено. При цьому законодавство чітко не визначає місце, де має бути вручено повістку, тому в українців багато питань із цього приводу.

Як інформує “Політека”, стало відомо, чи суперечить законодавству практика вручення повісток на блокпостах чи людних місцях, наприклад, у метро, ​​чергах на заправках тощо.

Коментар з цього приводу дав заступник начальника – начальник мобілізаційного відділення Дарницького районного у м. Києві територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Новосядлий в одному з інтерв’ю.

Зокрема, він розповів, що заходи щодо сповіщення про виклики в ТЦК можуть здійснюватися будь-де — за домашніми адресами, місцем роботи, у кафе, у спортзалах, у транспорті.

За словами Новосядлого, українцям слід нарешті усвідомити, що в країні військовий стан, тому серед нас у цивільному одязі є навідники, корегувальники, інформатори. Внаслідок цього перевірка правоохоронними органами — це норма, оскільки це питання безпеки. Якщо це не робити, можна отримати багато неприємних наслідків, вважає він.

Також Володимир Новосядлий заявив, що закону не суперечить практика вручення повісток на блокпостах або у людних місцях, наприклад, у метро, ​​чергах на заправках тощо.

Правила вручення повісток:

вручення повісток провадиться через органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій;

повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах;

у законі не заборонено вручення повістки будь-де після встановлення особи.

Нагадаємо, що якщо чоловікові повістку вже вручили, то він зобов’язаний з’явитися до ТЦК та СП, якщо вона:

вручена працівником ТЦК та СП, у якому ти перебуваєш на обліку;

представником місцевої влади чи роботодавцем;

має підпис, печатку керівника ТЦК та СП за місцем обліку, в якій є мета візиту, правильно вказані твої персональні дані та ти його підписав.

Джерело.