facebook

Вручили повістку в іншій області: адвокат пояснив, чи варто поспішати до ТЦК

Чи можуть оштрафувати чи відправити до в’язниці, якщо її проігнорувати

В Україні триває війна та загальна мобілізація. Військовозобов’язаний може отримати повістку у такий час будь-де, навіть перебуваючи у іншому місті по відрядженню.

Чи варто поспішати у військкомат після того, як отримали документ у регіоні де ви не перебуваєте на обліку, розповів адвокат Олександр Потєшін.

Фахівець пояснив, що квітня минулого року Кабмін дозволив ТЦК вручати повістки, незалежно від місця військового обліку громадян.

Тобто мобілізуватися можна із будь-якого військкомата, а ось отримати обліковий документ та відстрочку можна лише там, де людина стала на військовий облік.

Юрист зазначає про те, що на практиці ТЦК рідко накладає штрафи на чоловіків, які не стоять у них на обліку.

Це пов’язано із тим, що отримання особистої справи викликає труднощі, а без інформації про людину вони не можуть притягати її до відповідальності.

“Зі своєї практики можу сказати, що випадків притягнення “чужими” ТЦК до відповідальності громадян, які не перебувають у них на військовому обліку, практично немає. Це пов’язано зі складнощами реалізації процедури притягнення до відповідальності з урахуванням мінімуму інформації про військовозобов’язаного та відсутністю його облікової справи у ТЦК іншої області”, — пояснив Потєшін.

Джерело.